close
loading...
close
loading...
close
loading...
Εκδόσεις Μαλλιάρης-Παιδεία
Βιβλιοπροτάσεις
Bazaar Βιβλίου
Νέες Κυκλοφορίες
Best Sellers
Top 100

ΟΜΑΔΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ΟΥΣΙΩΝ
19,41 € 9,00 €
κερδίστε 10,41 €
Διαθέσιμο - συνήθως αποστέλλεται εντός τριών εργάσιμων ημερών

Κωδικός είδους :
019.4163
Βάρος :
0.513 kg
Εκδότης :
Διαστάσεις :
24χ17
Εξώφυλλο :
Μαλακό
Σελίδες :
268
Barcode :
9789603684114
ISBN :
978-960-368-411-4
Ετος κυκλοφορίας :
2008

Περιγραφή

Το εγχειρίδιο αυτό απευθύνεται σε όσους επαγγελματίες εργάζονται με πελάτες που κάνουν χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών. Παρουσιάζει ένα ολοκληρωμένο θεραπευτικό πρόγραμμα 29 ομαδικών συνεδριών, σχεδιασμένων να βοηθήσουν τους χρήστες ουσιών να προχωρήσουν διαμέσου των σταδίων αλλαγής της συμπεριφοράς στη μείωση και τη διακοπή της χρήσης ουσιών. Παρότι το εγχειρίδιο γράφτηκε για να χρησιμοποιείται με ομάδες, κάθε συνεδρία μπορεί εύκολα να προσαρμοστεί για να χρησιμοποιηθεί σε ατομική συμβουλευτική.

Το πρόγραμμα στηρίζεται στο διαθεωρητικό μοντέλο αλλαγής της συμπεριφοράς, που αποτελεί μια πραγματική καινοτομία στη θεραπεία της εξάρτησης από τις ουσίες τα τελευταία 30 χρόνια. Το διαθεωρητικό μοντέλο προσφέρει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο κατανόησης, μέτρησης και παρέμβασης για την αλλαγή της συμπεριφοράς, θεωρεί την αλλαγή μια πρόοδο που συντελείται διαμέσου πέντε σταδίων, από το αρχικό στάδιο της προπερίσκεψης, όπου ο πελάτης δεν σκέφτεται την αλλαγή, σε εκείνα της περίσκεψης, της προετοιμασίας και της δράσης, μέχρι το πέμπτο στάδιο της συντήρησης, όπου ο πελάτης προσπαθεί να συντηρήσει μια μακροπρόθεσμη αλλαγή. Σύμφωνα με τη διαθεωρητική προσέγγιση της θεραπείας, οι θεραπευτές εκπαιδεύονται στην αξιολόγηση της ετοιμότητας των πελατών τους για αλλαγή καθώς και στην ενίσχυση της κινητοποίησής τους μέσα από μια σειρά τεχνικών, ανάλογων της κατάστασης, του σταδίου ή της ετοιμότητας κάθε πελάτη.

Το εγχειρίδιο χωρίζεται σε τρία κύρια μέρη. Στο πρώτο μέρος παρουσιάζεται αναλυτικά το διαθεωρητικό μοντέλο και γίνεται μια επισκόπηση των ατομικών τεχνικών που θα χρησιμοποιηθούν για να προσδιορίζουν τις διαδικασίες της αλλαγής στις συνεδρίες. Περιγράφονται επίσης οι πρακτικές λεπτομέρειες της δημιουργίας και διεξαγωγής της παρέμβασης και παρουσιάζεται, με πολύ προσιτό τρόπο, η βασική δομή κάθε συνεδρίας. Το δεύτερο μέρος καλύπτει τις συνεδρίες για πελάτες στα πρώτα στάδια της αλλαγής, ενώ το τρίτο μέρος αφορά συνεδρίες για πελάτες στα τελευταία στάδια της αλλαγής. Επιπλέον, η κάθε

Πρόλογος: William R. Miller.
Συγγραφείς

Συλλογικό έργοVelasquez, Mary Marden

Η δρ. Mary Marden Velasquez είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Οικογενειακής Πρακτικής και Κοινοτικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Τέξας, στο Χιούστον. Η δρ. Velasquez έχει σπουδάσει και έχει εκπαιδευθεί στους τομείς της κλινικής ψυχολογίας, της ψυχολογίας της υγείας και της δημόσιας υγείας. Τα τελευταία 15 χρόνια εφαρμόζει το διαθεωρητικό μοντέλο αλλαγής της συμπεριφοράς στην εννοιοποίηση, ενώ ασχολείται με το σχεδιασμό και τη διεξαγωγή πολλών ερευνών. Η πρόσφατη δουλειά της αφορά, μεταξύ άλλων, την ανάπτυξη παρεμβάσεων βάσει σταδίου στους τομείς της πρόληψης του ιού ΗΙV, της υγείας του αναπνευστικού συστήματος, της προγεννητικής υγείας, της κατάχρησης αλκοόλ, της διακοπής του καπνίσματος και της πρόληψης του συνδρόμου του εμβρυϊκού αλκοολισμού.

Maurer, Gaylyn Gaddy

H Gaylyn Gaddy Maurer ασχολείται με το διαθεωρητικό μοντέλο τα τελευταία 10 χρόνια. Σήμερα, δουλεύει στο Τμήμα Έρευνας και Θεραπείας της Εξάρτησης του Κέντρου Επιστημών Υγείας, στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο. Έχει εργαστεί σε ερευνητικές και θεραπευτικές δομές στον τομέα της κατάχρησης ουσιών, με πολλές και διαφορετικές πληθυσμιακές ομάδες, όπως βετεράνους, κακοποιούς υπό επιτήρηση, άστεγους με διπλή διάγνωση, εγκύους αλκοολικές, εφήβους σε ενδονοσοκομειακά προγράμματα και σε κέντρα ημέρας.

Crouch, Cathy

H Cathy Crouch είναι διευθύντρια προγραμμάτων στο σχέδιο "Αναζήτηση στεγών" του Χιούστον, στο Τέξας. Διαθέτει μεγάλη εμπειρία στη διεύθυνση εταιρικών και ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, καθώς και στη διοίκηση κοινωνκών υπηρεσιών. Η Cathy Crouch είναι έγκριτη κλινική κοινωνική λειτουργός και έχει εργαστεί τόσο σε ερευνητικά ιδρύματα όσο και σε ιδρύματα κλειστής αλλά και ανοιχτής περίθαλψης. Έχει κάνει πολλές δημοσιεύσεις σχετικά με τις ψυχικές διαταραχές και την κατάχρηση ουσιών από άστεγους.

DiClemente, Carlo C.

O δρ. Carlo C. DiClemente είναι καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ, στη Βαλτιμόρη. Ο δρ. DiClemente είναι ο συνιδρυτής, μαζί με τον δρ. James Prochaska, του διαθεωρητικού μοντέλου αλλαγής της συμπεριφοράς. Τα τελευταία 20 χρόνια, έχει συγγράψει πολλά επιστημονικά άρθρα και βιβλία, καθώς και κεφάλαια σε συλλογικούς τόμους, σχετικά με τη διαδικασία αλλαγής της ανθρώπινης συμπεριφοράς και την εφαρμογή του διαθεωρητικού μοντέλου σε μια γκάμα συμπεριφορών. Ο δρ. DiClemente έχει χρηματίσει διευθυντής ανοιχτού θεραπευτικού προγράμματος για αλκοολικούς, βασισμένου στο διαθεωρητικό μοντέλο, ενώ έχει υπηρετήσει ως σύμβουλος στο Αμερικανικό Ινστιτούτο για την Κατάχρηση Ψυχοτρόπων Ουσιών, στο Αμερικανικό Ινστιτούτο για την Κατάχρηση Αλκοόλ και για τον Αλκοολισμό, στο Κέντρο θεραπείας Κατάχρησης Ουσιών, καθώς και σε πολλά δημόσια και ιδιωτικά θεραπευτικά προγράμματα. Ο δρ. DiClemente είναι ένας από τους συγγραφείς του "Changing for Good", ενός βιβλίου αυτοβοήθειας που βασίζεται στο μοντέλο της αλλαγής, καθώς και πολλών άλλων βιβλίων για επαγγελματίες που εφαρμόζουν το μοντέλο σε άτομα με εξαρτητικές αλλά και με υγιείς συμπεριφορές. Έχει παρουσιάσει το μοντέλο σε εκπαιδευτικά εργαστήρια στις Η.Π.Α., στον Καναδά, στη Μεγάλη Βρετανία, στην ηπειρωτική Ευρώπη, στο Μεξικό και στη Νέα Ζηλανδία.