close
loading...
close
loading...
close
loading...
Εκδόσεις Μαλλιάρης-Παιδεία
Βιβλιοπροτάσεις
Bazaar Βιβλίου
Νέες Κυκλοφορίες
Best Sellers
Top 100

ΑΝΑΛΥΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΚΥΚΛΩΜΑΤΩΝ
100,42 € 90,38 €
κερδίστε 10,04 €
Εξαντλημένο

Κωδικός είδους :
012.5671
Βάρος :
2.233 kg
Συγγραφέας :
Εκδότης :
Διαστάσεις :
25χ18
Εξώφυλλο :
Σκληρό
Σελίδες :
1076
Barcode :
9789604182022
ISBN :
978-960-418-202-2
Ετος κυκλοφορίας :
2009

Περιγραφή

Το βιβλίο, που κρατάτε, είναι προϊόν εικοσιπενταετούς ζύμωσης στην αίθουσα διδασκαλίας και στο εργαστήριο. Σε αυτό το χρονικό διάστημα η ύλη του βιβλίου έχει υποστεί πέντε τουλάχιστον αναθεωρήσεις, με βάση τις τεχνολογικές εξελίξεις, την πείρα από την αίθουσα διδασκαλίας και την επιστημονική ωρίμανση του συγγραφέα.
Πέρα από τον βασικό σκοπό του βιβλίου, δηλαδή την εισαγωγή στη θεωρία των ηλεκτρικών κυκλωμάτων, ο συγγραφέας φιλοδοξεί να προσφέρει την υποδομή για την αντιμετώπιση και άλλων γνωστικών αντικειμένων της ηλεκτρολογίας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ασχολείται με λεπτομέρειες. Αντίθετα, προσπαθεί να συμβάλλει στην κατανόηση των απολύτως αναγκαίων αρχών και μεθόδων της επιστήμης.
Το πρώτο μέρος του βιβλίου αναφέρεται στην ανάλυση των γραμμικών συγκεντρωμένων ηλεκτρικών κυκλωμάτων με σταθερές παραμέτρους στη μόνιμη κατάσταση ισορροπίας. Ο περιορισμός στη μόνιμη κατάσταση ισορροπίας έχει ως αποτέλεσμα να αγνοείται ηθελημένα ένα μεγάλου ενδιαφέροντος μέρος της δυναμικής συμπεριφοράς ~ων ηλεκτρικών κυκλωμάτων, που είναι γνωστό με τον όρο μεταβατικό φαινόμενο, ώστε να καταστεί δυνατή η απρόσκοπτη εμβάθυνση στους θεμελιώδεις νόμους που διέπουν τα ηλεκτρικά κυκλώματα. Για να παρακολουθήσει ο αναγνώστης την ύλη του πρώτου μέρους, απαιτούνται στοιχειώδεις γνώσεις φυσικής και μαθηματικών, όπως είναι οι βασικές έννοιες του ηλεκτρισμού, η έννοια της ολοκλήρωσης και της διαφόρισης και οι πράξεις επί των μιγαδικών αριθμών και των πινάκων.
Το δεύτερο μέρος αναφέρεται στην ανάλυση της δυναμικής συμπεριφοράς των γραμμικών συγκεντρωμένων ηλεκτρικών κυκλωμάτων με σταθερές παραμέτρους. Η ανάλυση που παρουσιάζεται προετοιμάζει τον αναγνώστη για την αντιμετώπιση του προβλήματος της σύνθεσης ηλεκτρικών κυκλωμάτων και για τη μετάβαση από το ειδικό στο γενικό, δηλαδή από την έννοια του κυκλώματος σε αυτήν του συστήματος. Για να παρακολουθήσει ο αναγνώστης την ύλη του δεύτερου μέρους, απαιτείται η γνώση σημαντικού μέρους της ύλης του πρώτου μέρους και η εξοικείωσή του με τις μεθόδους επίλυσης των γραμμικών διαφορικών εξισώσεων με σταθερές παραμέτρους.
Στη δημιουργία αυτού του βιβλίου έχουν συμβάλλει, συνειδητά ή ασυνείδητα, πάρα πολλά αγαπητά πρόσωπα και ιδιαίτερα πολλοί από τους φοιτητές και τις φοιτήτριές μου. Ο συγγραφέας εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες του προς αυτά τα άτομα και από αυτήν εδώ τη θέση.
Συγγραφέας

Μάργαρης, Νίκος Ι., καθηγητής ηλ. κυκλωμάτων

Ο Νίκος Ι. Μάργαρης κατάγεται από τον Βόλο. Σπούδασε Φυσική και Ηλεκτρονική στο Φυσικό Τμήμα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα από την Πολυτεχνική Σχολή του ίδιου Πανεπιστημίου. Από το 1977 είναι στέλεχος του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και κατέχει θέση Καθηγητή με αντικείμενο τα Βιομηχανικά Ηλεκτρονικά. Διδάσκει πλέον της εικοσιπενταετίας Θεωρία Ηλεκτρικών Κυκλωμάτων, ενώ ταυτόχρονα, κατά καιρούς δίδαξε Ηλεκτρονική, Ηλεκτροτεχνία, Ηλεκτρικές Μετρήσεις, Ψηφιακά κυκλώματα, Ηλεκτρονικά ισχύος, Συστήματα αυτομάτου ελέγχου και Θεωρία ηλεκτρικών κυκλωμάτων. Το συγγραφικό του έργο αποτελείται από εκπαιδευτικά συγγράμματα και ερευνητικές μονογραφίες στη γνωστική περιοχή των εκπαιδευτικών και των ερευνητικών του ενδιαφερόντων αντίστοιχα. Έχει μεταφράσει αρκετά κλασικά εκπαιδευτικά συγγράμματα και κατά καιρούς αρθρογραφεί στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο θίγοντας προβλήματα ευρύτερου κοινωνικού ενδιαφέροντος. Η εφαρμοσμένη ερευνητική του δραστηριότητα εστιάζεται αυτήν την εποχή στην ανάλυση και σχεδίαση μετατροπέων ηλεκτρικής ισχύος και στον αυτόματο έλεγχο των ηλεκτρικών μηχανών, ιδιαίτερα στην ελαχιστοποίηση των απωλειών τους. Η βασική του έρευνα αναφέρεται στη μελέτη της δυναμικής συμπεριφοράς μη γραμμικών κυκλωμάτων και συστημάτων και ιδιαίτερα στρέφεται προς τη διατύπωση της γενικής μη γραμμικής θεωρίας των συστημάτων συγχρονισμού (PLL). Διετέλεσε εκπρόσωπος του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στη Σύγκλητο του Α.Π.Θ. (1988-89), διευθυντής του Τομέα Ηλεκτρονικής-Υπολογιστών (1992-1994), αναπληρωτής πρόεδρος του Τμήματος (1993-95) και πρόεδρος του Τμήματος (2005-2009).