close
loading...
close
loading...
close
loading...
Εκδόσεις Μαλλιάρης-Παιδεία
Βιβλιοπροτάσεις
Bazaar Βιβλίου
Νέες Κυκλοφορίες
Best Sellers
Top 100

ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΨΥΧΑΝΑΛΥΣΗΣ
16,50 € 14,85 €
κερδίστε 1,65 €
Συνήθως αποστέλλεται εντός 10 εργάσιμων ημερών (προϋπόθεση στοκ προμηθευτή)

Κωδικός είδους :
002.4655
Βάρος :
0.292 kg
Συγγραφέας :
Εκδότης :
Διαστάσεις :
14x21
Εξώφυλλο :
Μαλακό
Σελίδες :
217
Barcode :
9789603480945
ISBN :
978-960-348-094-5
Ετος κυκλοφορίας :
1999

Περιγραφή

Τρία δοκίμια για την ψυχανάλυση βέβαια, αλλά κατ’ αρχάς τρία δοκίμια για τη λογική ενός ιδιόρυθμου ζευγαρώματος: δύο αντιστάσεις πράγματι παντρεύονται, αυτή είναι τουλάχιστον η υπόθεση, αλληλοστηρίζονται ίσως σήμερα, εναλλάσσονται ή συμμαχούν, συνάπτουν μεταξύ τους ένα σκοτεινό συμβόλαιο.
{...} Όλα συμβαίνουν σαν να μπορούσε η ψυχανάλυση, όντας αφομειωμένη ή εξημερωμένη, να ξεχαστεί. Θα γινόταν ένα είδος φαρμάκου που έχει λήξει, στο βάθος ενός φαρμακείου: μπορεί πάντα να χρησιμεύει σε περίπτωση ανάγκης ή έλλειψης, αλλά έχουν κατα σκευαστεί καλύτερα φάρμακα από τότε που φτιάχτηκε αυτό.

Ποιος δεν βλέπει να εκδηλώνεται σήμερα μια αντίσταση, μερικές φορές επιτήδεια και εκλεπτυσμένη, μια απάρνηση εφευρετική ή αυθάδης, συχνά άμεση και μαζική, στο μέτρο ενός ευρωπαϊκού πολιτισμού, του μόνου που κατά βάθος έχει σημαδέψει η ψυχανάλυση, και ο οποίος φαίνεται να την απορρίπτει, να τη φοβάται, να την πα ραγνωρίζει ακόμη και σήμερα, έχοντας περάσει μια περίοδο μόδας αρκετά σύντομη; Θα μπορούσε αναμφίβολα να μελετήσει κανείς την επιστροφή αυτής της αντίστασης-στην-ψυχανάλυση εμπνεόμενος από τον φροϋδικό λόγο για την «αντίσταση-στην-ανάλυση». Δεν είναι ο δρόμος που προτιμήθηκε από τα τρία αυτά δοκίμια.

{...} Προλεγόμενα ενός τέτοιου «μοιράσματος της τράπουλας», τα τρία δοκίμια υπήρξαν αρχικά «διαλέξεις», τα προ-σχέδια «ανάγνωσης» του Freud, του Lacan και του Foucault.

Μετάφαρση: Νασούλη Βικτωρία, Κοντονάσιου Ε.