close
loading...
close
loading...
close
loading...
Εκδόσεις Μαλλιάρης-Παιδεία
Βιβλιοπροτάσεις
Bazaar Βιβλίου
Νέες Κυκλοφορίες
Best Sellers
Top 100

ΓΛΩΣΣΟΛΟΓΙΚΑ ΜΕΛΕΤΗΜΑΤΑ
10,50 € 9,45 €
κερδίστε 1,05 €
Εξαντλημένο

Κωδικός είδους :
006.6994
Βάρος :
0.372 kg
Εκδότης :
Διαστάσεις :
24χ15
Εξώφυλλο :
Μαλακό
Σελίδες :
191
ISBN :
960-231-099-5
Ετος κυκλοφορίας :
2003

Περιγραφή

Εγεννήθη εν Κοζάvn το 1925. Πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, διδάσκει ως φιλόλογος από του 1952 εις την Εμπορικήν Σχολήν Κοζάνης.
Υπότροφος του Ι.Κ.Υ. δια σπουδάς εν Γερμανία, μετέβη το 1957-58 εις Μόναχον. Ασχολείται ιδιαιτέρως με την γλωσσολογίαν, ιδία την νεοελληνικήν, και με τα βόρεια ιδιώματα. Το 1956 εξέδωσε την μελέτην "Το αρσενικό άρθρο i στα βόρεια νεοελληνικά ιδιώματα". Εις την καθημερινήν και εις το περιοδικόν Νέα Εστία, Αθηνών, εδημοσίευσε ποικίλας μελέτας μικράς, γλωσσολογικού περιεχομένου.
Με αυτό τον τρόπο παρουσιάζει τον Βασίλη Φόρη το "Ημερολόγιον Δυτικής Μακεδονίας" του 1960 στο εισαγωγικό σημείωμα του άρθρου "Ορθογραφικά του γλωσσικού ιδιώματος της Κοζάνης", και είναι ενδεικτικό ότι η επιβεβλημένη για την εποχή καθαρεύουσα διακόπτεται μόνο από τον τίτλο της μελέτης. Η συνέχεια της παρουσίασης, γραμμένη φυσικά στη δημοτική, θα μπορούσε να είναι: Επιστημονικός συνεργάτης από το 1960 ως το 1970 και, στη συνέχεια, Διευθυντής του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών (Ιδρύματος Μανόλη Τριανταφυλλίδη) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Με τη γλωσσική μεταρρύθμιση του 1976 συμμετέχει σε επιτροπές για την καθιέρωση της δημοτικής στην εκπαίδευση και σε τομείς της δημόσιας διοίκησης. Δημοσιεύει μεταξύ άλλων τον Αντίστροφο πίνακα των επιρρημάτων σε -ως της αρχαίας ελληνικής και μεταφράζει το "Εγχειρίδιο κλασικών σπουδών" του Μ. C. Howatson. Συνταξιοδοτείται στις 31.12.1991 και τέσσερα χρόνια αργότερα περνά στην αιωνιότητα.
Ξεφυλλίζοντας κανείς τις σελίδες του έργου του θα μπορούσε αμέσως να τον χαρακτηρίσει με δύο λέξεις: Δημοτικιστής και Κοζανίτης. Και αυτές τις δύο πλευρές της προσωπικότητάς του -και μια τρίτη, που θα αναφερθεί παρακάτω- φιλοδοξεί να σκιαγραφήσει αυτός ο τόμος. [...]
(από τον πρόλογο του βιβλίου)