close
loading...
close
loading...
close
loading...
Εκδόσεις Μαλλιάρης-Παιδεία
Βιβλιοπροτάσεις
Bazaar Βιβλίου
Νέες Κυκλοφορίες
Best Sellers
Top 100

ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΙΑ 50 ΧΡΟΝΙΑ ΑΜΟΙΒΑΙΑΣ ΔΥΣΠΙΣΤΙΑΣ
25,00 € 22,50 €
κερδίστε 2,50 €
Ελάχιστο απόθεμα - συνήθως αποστέλλεται εντός δέκα εργάσιμων ημερών

Κωδικός είδους :
002.4269
Βάρος :
0.884 kg
Συγγραφέας :
Εκδότης :
Διαστάσεις :
17x24
Εξώφυλλο :
Μαλακό
Σελίδες :
500
Barcode :
9786188211407
ISBN :
978-618-82114-0-7
Ετος κυκλοφορίας :
2015

Περιγραφή


Το βιβλίο πραγματεύεται τις ελληνοαλβανικές σχέσεις κατά τη διάρκεια της επιβολής του κομμουνιστικού καθεστώτος στην Αλβανία και τη θέση του Βορειοηπειρωτικού ελληνισμού, μέσω πρωτογενούς αρχειακού υλικού από τα ελληνικά, αλβανικά και ξένα αρχεία. Χωρίζεται σε δύο μέρη και οργανώνεται σε επτά κεφάλαια. Το εισαγωγικό κεφάλαιο συνιστά μία λεπτομερή ιστορική ανασκόπηση στις ελληνοαλβανικές σχέσεις (1912-1944). Στη συνέχεια, το κάθε κεφάλαιο αντιστοιχεί σε διαφορετικές φάσεις της εξέλιξης των διμερών σχέσεων.

Από το βιβλίο αποδεικνύεται ότι το κατ’ ευφημισμό κομμουνιστικό καθεστώς της Αλβανίας υπήρξε ένα κολαστήριο μαζικών δολοφονιών και ο συγγραφέας επιχειρεί μία ριζική αναθεώρηση της συμβατικής του εικόνας, αλλά και μια τεκμηριωμένη αποδόμηση του ψευδούς μύθου, που καλλιέργησε η αλβανική κομουνιστική προπαγάνδα, περί της ελληνικής ενοχής, για την οποία μπορούσες να υπαινιχτείς οτιδήποτε, και του αλβανικού θύματος.

Το βιβλίο προσεγγίζει με επιστημονική πληρότητα τον αμφισβητούμενο ρόλο των Ελλήνων κομμουνιστών για το Βορειοηπειρωτικό, τη βίαιη αλβανική εμπλοκή στον ελληνικό Εμφύλιο, την προβληματική απέλαση των Ελλήνων στρατιωτών του ΔΣΕ από την Αλβανία και τις κατηγορίες προδοσίας εις βάρος τους όπως και τις συνωμοτικές σχέσεις μεταξύ των δύο κομμουνιστικών κομμάτων, ΚΚΕ και Κομμουνιστικού Κόμματος Αλβανίας. Νέα στοιχεία φέρνει ο συγγραφέας για την πραξικοπηματική εξέγερση των Αλβανών προσφύγων κατά του καθεστώτος στην Αλβανία και την ελληνική εμπλοκή (1949-1953), την αλβανική ανταρσία κατά της Σοβιετικής Ένωσης (1960), την αργόσυρτη εξέλιξη στη διπλωματική αποκατάσταση (1971), τον ρόλο των ελληνικών πατριωτικών βορειοηπειρωτικών σωματείων στις σχέσεις (άλλοτε ανασχετικός και άλλοτε επικουρικός της κυβερνητικής πολιτικής).