close
loading...
close
loading...
close
loading...
Εκδόσεις Μαλλιάρης-Παιδεία
Βιβλιοπροτάσεις
Bazaar Βιβλίου
Νέες Κυκλοφορίες
Best Sellers
Top 100

ΚΡΑΥΓΗ ΙΧΘΥΟΣ
37,82 € 26,47 €
κερδίστε 11,35 €
Ελάχιστο απόθεμα - συνήθως αποστέλλεται εντός τριών εργάσιμων ημερών

Κωδικός είδους :
019.7378
Βάρος :
0.885 kg
Συγγραφέας :
Εκδότης :
Διαστάσεις :
24χ17
Εξώφυλλο :
Μαλακό
Σελίδες :
358
Barcode :
9789601641898
ISBN :
978-960-16-4189-8
Ετος κυκλοφορίας :
2011

Περιγραφή

Σκοπός του βιβλίου είναι να γνωρίσει ο αναγνώστης τα ψάρια καλύτερα, με την ελπίδα ότι θα τα αγαπήσει και θα ευαισθητοποιηθεί περισσότερο για θέματα που αφορούν στη διατήρηση των πληθυσμών τους στα υδάτινα οικοσυστήματα. Στο πρώτο μέρος του βιβλίου παρουσιάζονται βασικά θέματα της βιολογίας των ψαριών (τι είναι ψάρι, εξέλιξη, ταξινομική κατάταξη, εξωτερική μορφολογία και ποικιλομορφία, εσωτερική οργάνωση, ηλικία και αύξηση, θνησιμότητα, αναπαραγωγή, διατροφή και τροφικό επίπεδο) και της σχέσης των ψαριών με τον άνθρωπο (αλιευτική παραγωγή, αλιευτικά σκάφη και εργαλεία, υπεραλίευση και επιπτώσεις στα οικοσυστήματα, εκτροφή υδρόβιων οργανισμών, διαχείριση). Το πρώτο μέρος του βιβλίου ολοκληρώνεται με γαστρονομικές πινελιές γραμμένες από τον Ηλία Μαμαλάκη,δηλαδή μία επισκόπηση των τρόπων μαγειρέματος των ψαριών ανάλογα με το μέγεθός τους.
Στο δεύτερο μέρος, που αποτελεί και τον κύριο όγκο του βιβλίου, παρουσιάζονται στοιχεία που αφορούν τα 85 πιο σημαντικά, από αλιευτική σκοπιά, είδη ψαριών των ελληνικών θαλασσών. Τα στοιχεία αυτά αφορούν την ταξινομία, τα κοινά ονόματα στα ελληνικά και σε άλλες γλώσσες, το μέγιστο παρατηρούμενο μήκος και βάρος, τη μέγιστη παρατηρούμενη ηλικία, τη γεωγραφική εξάπλωση, τη βαθυμετρική κατανομή, σύντομη περιγραφή της εξωτερικής μορφολογίας τους, στοιχεία βιολογίας, οικολογικούς δείκτες (θέση στο οικοσύστημα, οικολογική ευπάθεια, ελαστικότητα) και στοιχεία που αφορούν στη σχέση του είδους με τον άνθρωπο (χρήση και επικινδυνότητα). Τέλος, για κάθε είδος παρουσιάζονται η παγκόσμια και η ελληνική αλιευτική παραγωγή (για όσα είδη είναι διαθέσιμη), τα κύρια αλιευτικά εργαλεία που είναι υπεύθυνα για την ελληνική παραγωγή, τη χωρική κατανομή της ελληνικής αλιευτικής παραγωγής και την κατάσταση των αποθεμάτων στις ελληνικές θάλασσες.
Το βιβλίο αυτό απευθύνεται σε φοιτητές και σπουδαστές, σε επαγγελματίες και ερασιτέχνες ψαράδες αλλά και σε κάθε αναγνώστη που ενδιαφέρεται για την ελληνική φύση.
Συγγραφείς

Συλλογικό έργοΚαραχλέ, Παρασκευή Κ.

Η Παρασκευή Κ. Καραχλέ γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1973. Σπούδασε βιολογία, έκανε μεταπτυχιακό στην υδροβιολογία και υδατοκαλλιέργειες και διδακτορικό στην ιχθυολογία (Τμήμα Βιολογίας, ΑΠΘ). Είναι συνεργάτης της FishBase. Έχει συμμετάσχει στη μετάφραση 3 επιστημονικών βιβλίων και έχει συγγράψει 10 άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και 25 άλλες δημοσιεύσεις (διδακτικά εγχειρίδια, ανακοινώσεις σε πρακτικά συνεδρίων, δημοσιεύματα στον περιοδικό τύπο, τεχνικές εκθέσεις). Σήμερα εργάζεται ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Εργαστήριο Ιχθυολογίας του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ, και είναι επιστημονικός σύμβουλος της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιοκτητών Μέσης Αλιείας. Είναι παντρεμένη με τον Γιάννη Τσιλιώνη και έχουν δύο παιδιά, την Αλεξάνδρα-Χριστίνα και τον Βασίλη.

Μαμαλάκης, Ηλίας

Ο Ηλίας Μαμαλάκης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε οικονομικά και εργάστηκε πολλά χρόνια ως υψηλόβαθμο στέλεχος σε πολυεθνικές εταιρείες. Μετά από αρκετές εμπειρίες, γύρω στα σαράντα του χρόνια ασχολήθηκε με τη γαστρονομία. Έχει γράψει δώδεκα βιβλία (μεταξύ των οποίων και ένα μυθιστόρημα) με κύριο κορμό πάντα τη μαγειρική και την ευζωία, ενώ έχει κυκλοφορήσει τρία CD με συνταγές και παραμύθια. Τον Απρίλιο 2007 ανέλαβε διευθυντής έκδοσης του BBC Olive, στην ελληνική έκδοσή του. Ήταν διευθυντής έκδοσης του ένθετου μαγειρικής στον "Κόσμο του επενδυτή" με τίτλο "Λιχουδιές". Έχει τις γαστρονομικές σελίδες του περιοδικού "Elle". Ήταν για τρία χρόνια ο κεντρικός παρουσιαστής της εκπομπής "Στη Κουζίνα Ολοταχώς" στο Mega Channel. Ήταν ο αρχισυντάκτης και παρουσιαστής της εκπομπής "Μπουκιά & Συχώριο" που παρουσιαζόταν στο Mega Channel. Από το κανάλι της ΕΤ3 παρουσίασε μια σειρά από ντοκιμαντέρ με θέμα την ιστορία της Ελλάδας. Στον πρώτο κύκλο παρουσιάστηκε η προεπαναστατική περίοδος και η ζωή του Κατσαντώνη, και στον δεύτερο κύκλο παρουσιάστηκε η ζωή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Συμμετείχε στη θεατρική παράσταση "Η Πεντανόστιμη" στο Τραίνο στο Ρουφ σε σκηνοθεσία Τατιάνας Λύγαρη. Έχει σχεδιάσει μια σειρά από 6 διαφορετικές σοκολάτες για λογαριασμό των ζαχαροπλαστείων Fresh, εκ των οποίων μια είναι με πράσινο τσάι και μια άλλη με αλάτι. Εξακολουθεί και είναι σύμβουλος στη βιομηχανία τροφίμων σε θέματα γεύσης. Είναι ιδρυτικό μέλος του site Protagon.gr του Σταύρου Θεοδωράκη, όπου δημοσιογραφεί σε θέματα που διόλου αφορούν την κουζίνα. Πραγματοποιεί σεμινάρια με θέματα το ελληνικό τυρί, την αρχαία ελληνική κουζίνα, τη μεσογειακή διατροφή κ.ά. Έχει ραδιοφωνικές εκπομπές στον Όαση (88 FΜ) και στο Δίφωνο (96,6 FΜ). Συμμετέχει ως κριτής στον διαγωνισμό των Ελλήνων Top Chef στον Αντέννα.

Στεργίου, Κωνσταντίνος Ι.

Ο Κωνσταντίνος Ι. Στέργιου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1959. Σπούδασε βιολογία (Τμήμα Βιολογίας, ΑΠΘ), έκανε μεταπτυχιακό στην ωκεανογραφία (McGill University, Καναδάς) και διδακτορικό στην ιχθυολογία - αλιευτική βιολογία (Τμήμα Βιολογίας, ΑΠΘ). Την περίοδο 1985-1994 εργάστηκε κατά διαστήματα ως συνεργαζόμενος ερευνητής στο Εθνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΚΘΕ, σήμερα ΕΛΚΕΘΕ). Το 1995 εκλέχτηκε ως επίκουρος καθηγητής ιχθυολογίας στο Τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ και το 2000 έγινε αναπληρωτής καθηγητής. Το 2006 έγινε καθηγητής ιχθυολογίας και αλιευτικής βιολογίας στο ίδιο τμήμα και διευθυντής στο Εργαστήριο Ιχθυολογίας. Διετέλεσε μέλος της Επιτροπής STECF της Ευρωπαϊκής Ένωσης (1998-2002), συντονιστής της επιτροπής Aquatic Resources του CIESM, αντιπρόεδρος και πρόεδρος του FishBase Consortium (2005, 2006) και είναι εθνικός συντονιστής της FishBase. Είναι μέλος της εκδοτικής επιτροπής πέντε επιστημονικών διεθνών περιοδικών. Έχει γράψει περισσότερες από 110 δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά καθώς και 250 άλλες δημοσιεύσεις (διδακτικά εγχειρίδια, κεφάλαια σε βιβλία, ειδικές εκδόσεις, ανακοινώσεις σε συνέδρια, δημοσιεύματα στον περιοδικό Τύπο, τεχνικές εκθέσεις). Είναι παντρεμένος με τη Δέσποινα Τσούπρου και έχουν μια κόρη.

Τσίκληρας, Αθανάσιος X.

Ο Αθανάσιος Χ. Τσίκληρας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1974 και μεγάλωσε στην Καβάλα. Σπούδασε περιβαλλοντική βιολογία (London South Bank University, UK), έκανε μεταπτυχιακό στην ωκεανογραφία (University of Southampton) και διδακτορικό στην ιχθυολογία - αλιευτική βιολογία (Τμήμα Βιολογίας, ΑΠΘ). Από το 1998 έως το 2008 εργάστηκε στο Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας (ΙΝΑΛΕ) στην Καβάλα και στο Τμήμα Βιολογίας ΑΠΘ, διδάσκοντας παράλληλα (2005-2008) στο Τμήμα Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Σήμερα υπηρετεί ως λέκτορας με αντικείμενο τη θαλάσσια βιολογία και τα αλιευτικά αποθέματα στο Τμήμα Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας). Το 2011 εκλέχθηκε επίκουρος καθηγητής βιολογίας ιχθύων στο Τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ. Έχει γράψει περισσότερα από 35 άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και κεφάλαια βιβλίων, καθώς και 70 άλλες δημοσιεύσεις (διδακτικά εγχειρίδια, πρακτικά συνεδρίων, δημοσιεύματα στον περιοδικό τύπο, τεχνικές εκθέσεις). Είναι μέλος της εκδοτικής επιτροπής δύο διεθνών επιστημονικών περιοδικών. Είναι παντρεμένος με τη Μαρία Τσακίρη και έχουν έναν γιο, τον Μάρκο.