close
loading...
close
loading...
close
loading...
Εκδόσεις Μαλλιάρης-Παιδεία
Βιβλιοπροτάσεις
Bazaar Βιβλίου
Νέες Κυκλοφορίες
Best Sellers
Top 100

ΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ
70,67 € 63,60 €
κερδίστε 7,07 €
Εξαντλημένο

Κωδικός είδους :
006.7573
Βάρος :
1.342 kg
Συγγραφέας :
Εκδότης :
Διαστάσεις :
25χ18
Εξώφυλλο :
Σκληρό
Σελίδες :
776
Barcode :
9789602065754
ISBN :
978-960-206-575-4
Ετος κυκλοφορίας :
2010

Περιγραφή

Ο ανά χείρας τόμος προσφέρει στους αναγνώστες του θεμελιώδεις γνώσεις σχετικά με την αρχαία ελληνική τραγωδία και τους εισάγει στις διάφορες μεθόδους προσέγγισής της, καθώς και στον επίκαιρο κριτικό διάλογο γύρω από τα προβλήματά της.

Ο τόμος συγκροτείται από τριάντα ένα δοκίμια γραμμένα από διεθνώς καταξιωμένους φιλολόγους και κατανεμημένα σε τέσσερις ενότητες: η ενότητα "Συμφραζόμενα", με την οποία ανοίγει ο τόμος, μελετά το ιστορικό, θρησκευτικό, πολιτικό και καλλιτεχνικό υπόβαθρο της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας. Ακολουθεί η ενότητα "Χαρακτηριστικά Στοιχεία", η οποία εξετάζει τα δομικά συστατικά του συγκεκριμένου λογοτεχνικού είδους. Η ενότητα που τιτλοφορείται "Προσεγγίσεις" αποτελείται από δοκίμια που καταγράφουν δειγματοληπτικά χαρακτηριστικές τάσεις της έρευνας. Η τελευταία ενότητα ασχολείται με την πρόσληψη και ακολουθεί τα ίχνη της ερμηνευτικής παράδοσης από την αρχαιότητα έως της μέρες μας.

Τα αρχαία ελληνικά χωρία παρατίθενται σε μετάφραση, και οι τεχνικοί όροι εξηγούνται με τη σειρά της εμφάνισής τους, καθιστώντας τον τόμο προσιτό σε όσους δεν διαθέτουν εξειδικευμένη γνώση της αρχαίας ελληνικής γλώσσας ή του λογοτεχνικού είδους της τραγωδίας.
Συγγραφείς

Συλλογικό έργοSourvinou - Inwood, Christiane

Η Chistiane Sourvinou-Inwood έχει διατελέσει Junior Research Fellow στο St. Hugh's College της Οξφόρδης, University Lecturer στο LiverpooI University, Senior Research Fellow στο University College της Οξφόρδης, και Reader στο Reading University. Έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα και τα εξής βιβλία: "Theseus, as Son and Stepson" (1979), "Studies in Girls' Transitions" (1988), "'Reading' Greek Culture" (1991), "'Reading' Greek Death' (1995, 1996), και "tragedy and Athenian Religion" (2003).

Said, Suzanne

Η Suzanne Said είναι καθηγήτρια Κλασικής Φιλολογίας στο Columbia University. Έχει συγγράψει πολλές μελέτες για την αρχαία ελληνική λογοτεχνία και μυθολογία.

Mastronarde, Donald J.

Ο Donald Madstronarde σπούδασε στο Amherst College, στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και στο Uniνersity of Toronto. Από το 1973 υπηρέτησε στο University of Califomia, Berkeley, όπου τώρα είναι διακεκριμένος καθηγητής κλασικών γλωσσών και λογοτεχνιών στην έδρα Melpomene. Έχει εκδώσει τις "Φοίνισσες" του Ευριπίδη στη σειρά Teubner (1988), έχει συντάξει υπομνήματα στις "Φοίνισσες" (Cambridge 1994) και τη "Μήδεια" (Cambridge 2002) και έχει δημοσιεύσει μελέτες για διάφορα θέματα του αρχαίου δράματος.

Henrichs, Albert

Ο Albert Henrichs είναι Eliot καθηγητής αρχαίας ελληνικής λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Γεννημένος και μεγαλωμένος στη Γερμανία έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο της Κολονίας. Έχει συγγράψει πολλές εργασίες για την αρχαία ελληνική λογοτεχνία, θρησκεία και μυθολογία. Οι κύριοι ερευνητικοί του τομείς περιλαμβάνουν τον θεό Διόνυσο και την πρόσληψή του στους νεότερους χρόνους, την αποτύπωση του τελετουργικού στη λογοτεχνία και την τέχνη, τη θρησκευτική αυτοσυνειδησία των Ελλήνων και την ιστορία της κλασικής φιλολογίας από το 1800 και εξής.

Lada - Richards, Ismene

Η Ismene Lada-Richards είναι λέκτορας κλασικής φιλολογίας στο King's College London. Είναι συγγραφέας του βιβλίου "Initiating Dionysus: Rltual and Theatre in Aristophanes Frogs" (Οξφόρδη, 1999) και πολλών άρθρων για το αρχαίο ελληνικό δράμα στα συμφραζόμενα της τελετουργίας και της παράστασης.

Pelling, Christopher

Ο Christopher Pelling υπηρετεί ως βασιλικός καθηγητής αρχαίας ελληνικής φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης από το 2003, ενώ προηγουμένως ήταν Fellow στην έδρα McConnell Laing και Praelector Κλασικής Φιλολογίας στο University College της Οξφόρδης.

Halliwell, Stephen

Ο Stepben Halliwell είναι καθηγητής κλασικής φιλολογίας στο Uniνersity of St. Andrews. Έχει γράψει επτά βιβλία (συμπεριλαμβανομένων μελετών για τον Αριστοφάνη, τον Αριστοτέλη και τον Πλάτωνα) και περισσότερα από εξήντα άρθρα για την αρχαία ελληνική λογοτεχνία, τη φιλοσοφία, τη ρητορική και διεπιστημονικά πολιτισμικά θέματα.

Woodruff, Paul

Ο Paul Woodruff διδάσκει φιλoσoφία και κλασική φιλoλoγία στο University of Texas στο Austin. Έχει δημοσιεύσει μετάφραση των "Βαχχών" του Ευριπίδη και, μαζί με τον Peter Meineck, μετάφραση των δραμάτων του Σοφοκλή με θέμα τον θηβαϊκό κύκλο, καθώς και μία μετάφραση επιλεγμένων κειμένων του Θoυκυδίδη και αποδόσεις αρκετών πλατωνικών διαλόγων, δύο εκ των οποίων μαζί με τον Alexander Nehamas. Έχει επίσης συγγράψει αρκετές μελέτες και λιμπρέτο για όπερες. Είναι ο συγγραφέας του δημοφιλούς βιβλίου "Reverence: Renewing a Forgotten Virtue".

Gregory, Justina

Η Justlna Gregory είναι καθηγήτρια κλασικών γλωσσών και λογοτεχνιών στο Smith College. Στα βιβλία της σuγκαταλέγoνται η μετάφραση των μύθων του Αισώπου (1975, μαζί με τον Patrick Gregory), η μονογραφία "Euripides and the Instruction of the Athenians" (1991) και ένα ερμηνευτικό υπόμνημα στην "Εκάβη" του Ευριπίδη (1999).

Debnar, Paula

Η Paula Debnar, αναπληρώτρια καθηγήτρια κλασικής φιλολογίας στο Mount Holyoke College, έχει συντάξει τη μονογραφία "Speaking the Same Language: Speech and Audience in Thucydides 'Spartan Debates" (2001) και αρκετά άρθρα για τη ρητορική δεινότητα των αγορητών στον Θουκυδίδη.

Scullion, Scott

Ο Scott Scullion είναι Fellow του Worcester College και λέκτορας κλασικής φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Γεννημένος στο Τορόντο, πτυχιούχος του Πανεπιστημίου του Τορόντο κα διδάκτορας του Χάρβαρντ, έχει δημοσιεύσει ένα βιβλίο και αρκετά άρθρα για την αρχαία ελληνική λογοτεχνία και θρησκεία. Ετοιμάζει μια εισαγωγική μονογραφία για τον Ευριπίδη και, μαζί με τους Robert Parker και Simon Price, μια συλλογή κειμένων για την αρχαία ελληνική θρησκεία.

Seidensticker, Brend

Ο Brend Seidensticker είναι ομότιμος καθηγητής αρχαίας ελληνικής φιλολογίας στη Freie Universitat του Βερολίνου. Έχει συγγράψει ή επιμεληθεί, ο ίδιος ή σε συνεργασία με άλλους, βιβλία για την αρχαία ελληνική και ρωμαϊκή τραγωδία (Palintonos Armonia, Das Satyrspiel, Die Gesprachsverdichtung in den Tragodien Senecas) και για την πρόσληψη της αρχαιότητας στη σύγχρονη λογοτεχνία.

Croally, Neil

Ο Neil Croally συνεργάστηκε στην παράσταση "The Thebans" του Βασιλικού Σεξπιρικού Θεάτρου κατά την περίοδο 1990-91. Η διδακτορική του διατριβή δημοσιεύτηκε με τον τίτλο "Euripidean Polemic" από το Cambridge University Press το 1994. Από το 1990 διδάσκει κλασική φιλολογία στο Dulwich College του Λονδίνου. Η διδασκαλία δεν του έχει αφήσει χρόνο για την ενασχόλησή του με θεωρητικές προσεγγίσεις, αντιθέτως, έχει αξιοποιήσει τα μέσα της Σχολής για να σκηνοθετήσει αρκετά δράματα με πρωτοποριακό τρόπο.

Allan, William

Ο William Allan είναι Fellow στην έδρα McConnell Laing και Tutor Κλασς Φιλολογίας στο University College της Οξφόρδης. Στα δημοσιεύματά του συγκαταλέγονται τα βιβλία "The Andromache and Euripidean Tragedy" (Οξφόρδη 2000, 2003), "Euripides: The Children of Heracles" (Aris and Phillips 2001), και "Euripides: Medea" (Duckworth 2002).

Small, Jocelyn Penny

Η Jocelyn Penny Smau υπηρετεί ως Καθηγήτρια II στο Τμήμα Ιστορίας της Τέχνης στο Rutgers University. Έχει γράψει τέσσερα βιβλία. Τα πολυάριθμα άρθρα της πραγματεύονται ευρύ φάσμα θεμάτων, στα οποία συμπεριλαμβάνονται η εικονογραφία, η ετρουσκική τέχνη, η πολιτισμική μνήμη στην αρχαιότητα και η κατάρτιση βάσεων δεδομένων.

Anderson, Michael J.

Ο Michael J. Anderson είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας στο Yale University. Τα κύρια ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιστρέφονται γύρω από την αρχαϊκή και κλασική ελληνική ποίηση και το μυθιστόρημα. Το βιβλίο του "The Fall of Troy in Early Greek Poetry and Art" (Οξφόρδη, 1997) πραγματεύεται τον τρόπο με τον οποίο η αττική τραγωδία δραματοποίησε την άλωση της Τροίας.

Roberts, Deborah H.

Η Deborah Η. Roberts είναι καθηγήτρια συγκριτικής λογοτεχνίας και κλασικής φιλολογίας στην έδρα William R. Kenan Jr. στο Haverford College. Έχει δημοσιεύσει μελέτες για την αρχαία ελληνική τραγωδία, την "Ποιητική" του Αριστοτέλη και την πρόσληψη και μετάφραση της αρχαίας λογοτεχνίας. Έχει συνεπιμεληθεί (μαζί με τον Don Fowler και τον Francis Μ. Dunn) τον συλλογικό τόμο "ClassicaΙ Closure: Reading the End in Greek and Latin Literature (Ρrincetοn 1997). Η μετάφρασή της του "Ίωνα" του Ευριπίδη δημοσιεύτηκε στη σειρά Penn Greek Drama, την οποία εκδίδουν οι David Slavitt και Palmer Bovie (Φιλαδέλφεια 1999).

Battezzato, Luigi

Ο Luigi Battezzato σπούδασε στη Scuola Normale Superiore της Πίζας, στο University of California, Berkeley και στο University College London. Έχει συντάξει μια μονογραφία για τον μονόλογο στον Ευριπίδη και αρκετά άρθρα για την τραγωδία. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιστρέφονται γύρω από λογοτεχνικά και κοινωνικά προβλήματα στην αρχαία ελληνική γραμματεία. Έχει επίσης δημοσιεύσει μελέτες για την κριτική των κειμένων και την αρχαία ελληνική γλώσσα και μετρική. Διδάσκει στο Universita del Piemonte Οrientale, Vercelli, στην Ιταλία.

Halleran, Michael R.

Ο Michael R. Halleran είναι καθηγητής κλασικής φιλολογίας και κοσμήτορας του Τμήματος Ανθρωπιστικών Σπουδών στο College of Arts and Humanities στο University of Washington. Αντικείμενο των μελετών του είναι κατά βάση το αρχαίο ελληνικό δράμα, και έχει δημοσιεύσει πολλές εργασίες για την αρχαία ελληνική λογοτεχνία και τον πολιτισμό.

Wilson, Peter

Ο Peter Wilson γεννήθηκε και σπούδασε στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας και έλαβε τον διδακτορικό του τίτλο στο Cambridge. Προτού αναλάβει Fellow και Tutor κλασικής φιλoλoγίας στο New College της Οξφόρδης και University Lecturer, κατείχε διάφορες ερευνητικές και διδακτικές θέσεις στο Cambridge, στην Οξφόρδη και στο University of Warwick. Σήμερα υπηρετεί ως καθηγητής κλασικής φιλολογίας στο Τμήμα Κλασικής Φιλoλoγίας και Αρχαίας Ιστορίας στο University of Sydney. Τα κύρια ερευνητικά του ενδιαφέροντα και δημοσιεύσεις αφορούν το αρχαίο ελληνικό θέατρο, ιδίως την ιστορία και την κοινωνική του λειτουργία, την αρχαϊκή ποίηση και την κοινωνία γενικότερα, καθώς και την αρχαία ελληνική μουσική.

Davidson, John

Ο John Davidson κατέχει την έδρα κλασικής φιλολογίας στο Vίctοria University of Wellington της Νέας Ζηλανδίας, όπου υπηρετεί από το 1969 μετά την ολοκλήρωση της διδακτορικής του διατριβής στο Λονδίνο. Έγινε Fellow στην έδρα Τ. Β. Ι. Webster στο School of Advanced Studies του Λονδίνου το 2003 και έχει δημοσιεύσει πολλές μελέτες για τις όψεις του αρχαίου ελληνικού δράματος, συμπεριλαμβανoμένων της θεατρικής παράστασης και της σχέσης ανάμεσα στα ομηρικά έπη και τις τραγωδίες του Σοφοκλή και του Ευριπίδη.

Scodel, Ruth

Η Ruth Scodel σπούδασε στο Berkeley και στο Χάρβαρντ και υπηρετεί στο University of Michigan από το 1984. Είναι συγγραφέας των βιβλίων "The Trojan Trilogy of Euripides" (1980), "Sophocles" (1984), "Credible Impossibilities: Conventions and Strategies of Verisiilitude in Homer and Greek Tragedy" (1999), "Listening to Homer" (2002) και άρθρων για την αρχαία ελληνική λογοτεχνία.

Cropp, Martin

Ο Martin Cropp υπηρετεί ως καθηγητής αρχαίας ελληνικής και λατινικής φιλολογίας στο University of Calgary. Προτού εγκατασταθεί στο Calgary το 1974, σπούδασε στην Οξφόρδη και στο Τορόντο. Στα βιβλία του συγκαταλέγονται ερμηνευτικά υπομνήματα στην "Ηλέκτρα" (1988) και την "Ιφιγένεια εν Ταύροις" του Ευριπίδη (2000).

Cairns, Douglas

Ο Douglas Cairns έχει διδάξει στα πανεπιστήμια του St. Andrews, του Otago, του Leeds και της Γλασκόβης και σήμερα υπηρετεί ως Καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. Είναι συγγραφέας του βιβλίου "The Psychology and Ethics of Honour and Shame in Ancient Greek Literature" (1993) και επιμελητής του "Oxford Readings in Homer's Iliad" (2001) και μαζί με τον R.A. Knox του "Law, Rhetoric, and Comedy in Classical Athens" "2004".

Griffith, Mark

Ο Mark Griffith είναι καθηγητής κλασικής φιλολογίας και θεάτρου, χορού και παράστασης στο University of Califomia, Berkeley. Έχει εκδόσει τον "Προμηθέα Δεσμώτη" και την "Avτιγόνη" στη σειρά του Cambridge Greek and Latin CΙassics, καθώς και αρκετά άρθρα για την τραγωδία, την ποίηση και τον πολιτισμό της αρχαίας Ελλάδας.

Mossman, Judith

Η Judith Mossman είναι Καθηγήτρια Κλασικής Φιλολογίας στο University of Nottingham. Έχει συγγράψει ένα βιβλίο για την "Εκάβη" του Ευριπίδη.

Ebbott, Mary

Η Mary Ebbott είναι επίκουρη καθηγήτρια κλασικής φιλολογίας στο College of the Holy Cross στο Worcester της Μασαχουσέτης και υπεύθυνη των εκδόσεων του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών της Oυάσινγκτον.

Kovacs, David

Ο David Kovacs υπηρέτησε ως καθηγητής κλασικής φιλολογίας στο University of Virginia. Είναι εκδότης και μεταφραστής του Ευριπίδη στη σειρά Loeb CΙassical Library. Εκτός από τους έξι τόμους της έκδοσης, έχει συγγράψει τρία βιβλία που πραγματεύονται κειμενικά προβλήματα και παραθέτουν τις αρχαίες μαρτυρίες για τη ζωή του Ευριπίδη. Είναι επίσης συγγραφέας δύο μονογραφιών για τον Ευριπίδη και περίπου τριάντα άρθρων για τραγικά θέματα.

Πανούση, Βασιλική

Η Βασιλική Πανούση είναι επίκουρη καθηγήτρια κλασικής φιλολογίας στο WiIIiams College. Η έρευνά της επικεντρώνεται στη διακειμενικότητα, την πολιτισμική ανθρωπολογία και τη μελέτη των γυναικών και του φύλου στην αρχαιότητα. Έχει γράψει άρθρα για τον Βιργίλιο, τον Λουκιανό και τον Κάτουλλο.

Di Maria, Salvatore

Ο Salvatore Di Maria υπηρετεί ως καθηγητής ιταλικής φιλολογίας στο University of Tennessee. Τα φιλολογικά του ενδιαφέροντα εκτείνονται από τον Δάντη και τον Αριόστο (η σχολιασμένη βιβλιογραφία του για τον Αριόστο εκδόθηκε από το University of Missouri Press το 1984) έως το θέατρο και τα πολιτικά συγγράμματα του Μακιαβέλλι.

Altena, Herman

Ο Herman Altena είναι πανεπιστημιακός συνεργάτης και μεταφραστής με αποκλειστικό αντικείμενο το αρχαίο θέατρο. Διδάσκει αρχαίο δράμα και την πρόσληψή του στην Ολλανδία στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης. Έχει μεταφράσει αρκετές αρχαίες τραγωδίες για το ολλανδικό επαγγελματικό θέατρο και έχει εργαστεί ως σύμβουλος δραματουργίας. Εκπροσωπεί την Ολλανδία στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Έρευνας και Τεκμηρίωσης Αρχαίου Ελληνικού Δράματος.