close
loading...
close
loading...
close
loading...
Εκδόσεις Μαλλιάρης-Παιδεία
Βιβλιοπροτάσεις
Bazaar Βιβλίου
Νέες Κυκλοφορίες
Best Sellers
Top 100

Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ
11,66 € 10,49 €
κερδίστε 1,17 €
Διαθέσιμο - συνήθως αποστέλλεται εντός πέντε εργάσιμων ημερών - Λόγω των νέων μέτρων, ενδέχεται να υπάρξουν καθυστερήσεις

Κωδικός είδους :
005.5293
Συγγραφέας :
Εκδότης :
Διαστάσεις :
14x21
Εξώφυλλο :
Μαλκαό
Σελίδες :
176
Barcode :
9789602218365
ISBN :
978-960-221-836-5
Ετος κυκλοφορίας :
2019

Περιγραφή

"Ο Διαφωτισμός και ο θάνατος του Θεού":
Κανένας φιλόσοφος του Διαφωτισμού δεν μίλησε για τον "θάνατο του Θεού". Ο "θάνατος του Θεού" είναι μια φράση του 19ου αιώνα, την οποία σήμερα γνωρίζουμε εν πολλοίς μέσω του Νίτσε (αν και δεν ήταν ο Νίτσε που την επινόησε). "Ο Θεός είναι νεκρός", έγραψε στη Χαρούμενη επιστήμη. "Ο Θεός παραμένει νεκρός. Κι εμείς τον σκοτώσαμε".
Τον 18ο αιώνα, ο Θεός ήταν εντελώς ζωντανός. Η ισχύς της Εκκλησίας ήταν ακόμα εδραία. Όσοι την αμφισβητούσαν, το έκαναν λαθραία. Και συχνά ήταν κι αυτοί πιστοί. Γιατί λοιπόν να μας απασχολεί "Ο Διαφωτισμός και ο θάνατος του Θεού";
Υπάρχουν δύο όψεις αυτού που ονομάζουμε θάνατο του Θεού. Η πρώτη είναι η παρακμή της θρησκευτικής πίστης. Η δεύτερη είναι η ανάπτυξη ενός νέου είδους πίστης - πίστης στην ικανότητα των ανθρώπων να δρουν χωρίς καθοδήγηση από το Επέκεινα. Αυτό που θέλω να υποστηρίξω είναι ότι η παρακμή της θρησκευτικής πίστης έχει υπερτονιστεί. Η πίστη, όμως, στις ανθρώπινες ικανότητες έχει υποτιμηθεί. Μας απορρόφησε τόσο πολύ η ιδέα της παρακμής της θρησκευτικής πίστης ώστε σχεδόν αγνοήσαμε τη σημασία της πίστης στις ανθρώπινες ικανότητες - και την παρακμή αυτής της πίστης στον μεταδιαφωτιστικό κόσμο. [. . .] (Από την έκδοση)

. . .Μήπως δεν νιώθετε την ψύχρα του κενού στα πρόσωπά σας; Δεν έχει αρχίσει, αλήθεια, να κάνει όλο και πιο κρύο; Και οι νύχτες που έρχονται δεν είναι ολοένα και πιο σκοτεινές; Ο θεός είναι νεκρός. Ο θεός έχει πεθάνει. Και είμαστε εμείς οι δολοφόνοι του. Δολοφόνοι μες στους δολοφόνους, πώς θα παρηγορηθούμε; Ό,τι ιερότερο, ό,τι ισχυρότερο διέθετε αυτός ο κόσμος έως τώρα μάτωσε μέχρι θανάτου κάτω απ' τα μαχαίρια τα δικά μας. Ποιος μπορεί να μας ξεπλύνει από αυτά τα αίματα; Σε ποιο νερό μπορούμε να καθαριστούμε; Ποιες τελετές εξιλαστήριες, ποιες ιερές τελετουργίες θα πρέπει να ανακαλύψουμε για μας; Η μεγαλοσύνη αυτής της πράξης δεν μας υπερβαίνει; Και μόνο για να γίνουμε άξιοί της, δεν πρέπει πια να γίνουμε θεοί εμείς οι ίδιοι; (ΦΡΗΝΤΡΙΧ ΝΙΤΣΕ)
Αν καμία υπερφυσική δύναμη δεν ελέγχει τις λειτουργίες του σύμπαντος, αν το κακό δεν τιμωρείται και το καλό δεν ανταμείβεται στη μετά θάνατον ζωή από κάποιο σύστημα θείας λογιστικής, τότε οι σκεπτόμενοι άνθρωποι, όπως επισήμανε με πάθος ο Ντοστογιέφσκι, θα θεωρήσουν ότι τα πάντα επιτρέπονται - πράγμα που στην πραγματικότητα δεν απέχει πολύ από την αλήθεια. Αναγνωρίζοντας τη μοναξιά τους στο σύμπαν, θα αναγκαστούν να αναλάβουν οι ίδιοι όλη την ευθύνη για τη χάραξη του πεπρωμένου τους επί γης. Ο Νίτσε, στη Χαρούμενη επιστήμη, είχε κρούσει το χαρμόσυνο σήμαντρο της απαλλαγής από τα ασκητικά ιδεώδη, τον θρίαμβο επί του χριστιανικού θεού. Ο άνθρωπος δεν βλέπει πια τη Φύση σαν απόδειξη της καλοσύνης του θεού ή την Ιστορία σαν αποτύπωση της λειτουργίας μιας ηθικής τάξης. Ο άνθρωπος τώρα πασχίζει να γίνει κύριος του εαυτού του.


Συχνά αγοράζονται μαζί