close
loading...
close
loading...
close
loading...
Εκδόσεις Μαλλιάρης-Παιδεία
Βιβλιοπροτάσεις
Bazaar Βιβλίου
Νέες Κυκλοφορίες
Best Sellers
Top 100

Ο ΝΙΚΟΣ ΓΚΑΤΣΟΣ ΚΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΑΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ
17,91 € 16,12 €
κερδίστε 1,79 €
Συνήθως αποστέλλεται εντός 7 εργάσιμων ημερών (προϋπόθεση στοκ προμηθευτή)

Κωδικός είδους :
006.7242
Βάρος :
0.474 kg
Συγγραφέας :
Εκδότης :
Διαστάσεις :
24χ17
Εξώφυλλο :
Μαλακό
Σελίδες :
219
Barcode :
9789605276133
ISBN :
978-960-527-613-3
Ετος κυκλοφορίας :
2010

Περιγραφή

Η μελέτη αυτή επιχειρεί όχι απλώς να επισημάνει και να καταγράψει θέματα και μορφές της λαϊκής παράδοσης που απαντούν στο ποιητικό έργο του Νίκου Γκάτσου αλλά κυρίως να (κατα) δείξει, μέσα και από διακειμενικές αναφορές και συνδέσεις, πως επεξεργάζεται, μεταπλάθει και αφομοιώνει ο Γκάτσος τα στοιχεία της λαϊκής παράδοσης που συνυπάρχουν στην ποίησή του και σε ποιό βαθμό αποτελούν ένα χρήσιμο εργαλείο ερμηνείας του λόγου και της ευαισθησίας του ποιητή. Παράλληλα διερευνά κατά πόσο τα στοιχεία αυτά, που απαντούν μέσα στην ποίηση του τελευταίου υπερρεαλιστή της πρώτης γενιάς, υπονομεύουν το γνήσιο έργο ή αντίθετα το γονιμοποιούν. Ακόμη ανιχνεύει τον τρόπο με τον οποίο αποτυπώνεται από έναν υπερρεαλιστή δημιουργό το συλλογικό ασυνείδητο μέσω της αυτόματης γραφής. Τέλος, διερευνάται η συμβολή της γνήσιας λαϊκής παράδοσης και ειδικά του δημοτικού τραγουδιού στην νεοελληνική λογοτεχνική ποιητική σύνθεση και στη διαμόρφωση μιας καθαρά νεοελληνικής ποιητικής ταυτότητας.

Από την συστηματική ερμηνευτική μελέτη που επιχειρείται στην "Αμοργό" και στο υπόλοιπο ποιητικό έργο του Γκάτσου αποδεικνύεται ότι το παραδοσιακό υλικό διαχέεται ομαλά και γονιμοποιεί το νεωτερικό ποιητικό ρεύμα.

Το μοντέρνο έργο λειτουργεί αυθεντικότερα όταν ο ποιητής έχει με τα στοιχεία της παράδοσης βαθιά και ειλικρινή σχέση. Επομένως το ποιητικό έργο του Γκάτσου σηματοδοτεί τη συνάντηση της παράδοσης με τη νεωτερικότητα και γενικότερα της Λαογραφίας με την Ποίηση. Απ' αυτή την άποψη η μελέτη συμβάλλει και στο "να ανοίξει" κι ένας άλλος δρόμος ενασχόλησης με τη Λαογραφία, αμεσότερα ποιητικής.
Συγγραφέας

Θανόπουλος, Γεώργιος Ι.

Ο Γεώργιος Ι. Θανόπουλος γεννήθηκε στο Σαρακήνι Ηραίας Αρκαδίας. Σπούδασε Μεσαιωνική και Νεώτερη ελληνική φιλολογία και λαογραφία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Το 1988 αναγορεύτηκε διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Υπηρέτησε ως καθηγητής φιλόλογος και διευθυντής Λυκείου στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Το 1999 συμμετείχε στη συγγραφή του βιβλίου "Αγροτική παράδοση και λαϊκή τέχνη", Αθήνα 2000, που προκήρυξε τo Παιδαγωγικό Ινστιτούτο στη σειρά "Τεχνολογικά Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια". Με το συγκεκριμένο διδακτικό βιβλίο η λαογραφία περιλαμβάνεται για πρώτη φορά ως γνωστικό αντικείμενο στα αναλυτικά προγράμματα της Δ.Ε. Τα έτη 1999-2001 απέκτησε επιστημονική εμπειρία αναφορικά με την "Ανοικτή και εξ αποστάσεως εκπαίδευση" και συμμετείχε στη συγγραφή του βιβλίου: "Δημόσιος και ιδιωτικός βίος στην Ελλάδα II". Οι νεότεροι χρόνοι τόμος Α'. Ο νεότερος λαϊκός βίος. Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών), Πάτρα 2002. Το 2006 εξελέγη λέκτορας Λαογραφίας στή Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (τομέας Βυζαντινής Φιλολογίας και Λαογραφίας) όπου και διδάσκει. Ερευνητικά ενδιαφέροντα: Ο προφορικός και γραπτός χαρακτήρας της λαϊκής λογοτεχνίας και παράδοσης. Η ποιητική και τα κοινωνικά συμφραζόμενα του δημοτικού τραγουδιού. Η ποιητική σχέση του Διγενή Ακρίτα Escorial με τα ηρωικά τραγούδια (Ακριτικά). Η σύγχρονη λαϊκή ποίηση (έντυπη και ηλεκτρονική). Ο λαϊκός πολιτισμός στη νεοελληνική λογοτεχνία. Η συνάντηση παράδοσης και νεωτερικότητας.