close
loading...
close
loading...
close
loading...
Εκδόσεις Μαλλιάρης-Παιδεία
Βιβλιοπροτάσεις
Bazaar Βιβλίου
Νέες Κυκλοφορίες
Best Sellers
Top 100

ΠΕΡΙΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΙΣ ΜΥΘΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΤΟΥ ΟΥΖΜΠΕΚΙΣΤΑΝ
20,00 € 18,00 €
κερδίστε 2,00 €
Συνήθως αποστέλλεται εντός 10 εργάσιμων ημερών (προϋπόθεση στοκ προμηθευτή)

Κωδικός είδους :
019.9511
Βάρος :
0.73 kg
Συγγραφέας :
Εκδότης :
Διαστάσεις :
14x21
Εξώφυλλο :
Μαλακό
Σελίδες :
472
Barcode :
9789604773404
ISBN :
978-960-477-340-4
Ετος κυκλοφορίας :
2018

Περιγραφή

Από την αρχαιότητα, η γεωπολιτική θέση του Ουζμπεκιστάν καθόριζε τις επικοινωνίες και τη σχέση μεταξύ Ασίας και Ευρώπης. Η χώρα βρίσκεται στη μέση περίπου της ευρύτερης περιοχής της Κεντρικής Ασίας, μεταξύ των ποταμών Αμού Νταριά (Amu-Darya) και Συρ Νταριά (Syr-Daria) και ονομάστηκε 'maawaraa-Nahr' από τους 'Αραβες, που σημαίνει 'μια τοποθεσία μεταξύ των δύο ποταμών'. Όπως και οι περισσότερες άλλες χώρες της Κεντρικής Ασίας, το Ουζμπεκιστάν είναι ένα από τα πολλαπλά λίκνα του ανθρώπινου πολιτισμού. Παρ' όλα αυτά ουδέποτε φάνηκε κι ούτε παρουσιάστηκε στην ιστορία του, αναμενόμενο θύμα του υφέρποντος σολιψισμού. Αρχαιολογικές έρευνες δείχνουν ότι η ζωή στο έδαφος του Ουζμπεκιστάν χρονολογείται από την εποχή του λίθου, οι αρχαιότερες δε πληροφορίες σχετικά με την εθνικότητα της Κεντρικής Ασίας τεκμηριώνονται στους ιερούς ύμνους της Αβέστα των Ζωροαστρών. Σχεδόν όλοι, άλλωστε, οι ερευνητές θεωρούν την Κεντρική Ασία, ότι είναι η πατρίδα αυτής της θρησκείας.
Σύμφωνα με τις αρχικές πηγές, οι εν λόγω εκτάσεις κατοικούνταν αρχικά από τις φυλές της Σογδιανής και Βακτριανής και μερικών άλλων εθνικοτήτων. Κατά το τέταρτο, πέμπτο και έκτο αιώνα π.Χ., ένα μεγαλύτερο μέρος γης της Κεντρικής Ασίας βρισκόταν υπό την εξουσία της Περσικής δυναστείας των Αχαιμενιδών. Έλληνες συγγραφείς αναφέρουν την ύπαρξη της πόλης Μαρακάνδη (σημερινή Σαμαρκάνδη) και της Κιροπόλ (Kiropol) στη Φεργκάνα. Οι αρχαιολόγοι έχουν μελετήσει πολλές άλλες πόλεις της περιόδου αυτής που βρίσκονται στη Βόρεια Βακτριανή, τη Χορααμία και τις γύρω περιοχές.
Από την αρχαιότητα, ο πλούτος της γης ετούτης προσέλκυσε ξένους κατακτητές. Στο τρίτο και τέταρτο αιώνα π.Χ., η Κεντρική Ασία κατακτήθηκε από τους Μακεδόνες. Η κατάκτηση από τον Μέγα Αλέξανδρο είχε μεγάλη επίδραση στην οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη των λαών της Ανατολής, στη Δυτική και την Κεντρική Ασία. Στα μέσα του τρίτου αιώνα π.Χ., οι κατακτημένες περιοχές έγιναν ανεξάρτητες και ήρθαν στην εξουσία τοπικές δυναστείες. Η Βακτρία, στην οποία περιλαμβάνονταν τα νότια τμήματα του Ουζμπεκιστάν και το Τατζικιστάν, εξελίχτηκε σε κέντρο της ελληνοβακτριανής αυτοκρατορίας. Μετά την κατάκτηση της Κεντρικής Ασίας από τον Μέγα Αλέξανδρο, υπάρχουν μελέτες της μεταγενέστερης περιόδου που απεικονίζουν και τεκμηριώνουν την ανάπτυξη και την ακμή της αρχιτεκτονικής, ζωγραφικής, χειροτεχνίας και της μουσικής. Κατά τη διάρκεια του έβδομου και όγδοου αιώνα, η Κεντρική Ασία κατακτήθηκε από τους 'Αραβες, στο πλαίσιο της αποστολής της εξάπλωσης της νέας θρησκείας του Ισλάμ. Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα την πλήρη αλλαγή στον μέχρι τότε τρόπο ζωής της περιοχής. Τα οικοδομικά έργα, οι τέχνες και οι επιστήμες υπό την πίεση των επιτακτικών και επεκτατικών θρησκευτικών πολέμων τελμάτωσαν και επανάκαμψαν μόνο από τα μέσα του ένατου αιώνα και μετέπειτα. Ο Ισμαήλ Σαμανί (Ismail Samani), ο ιδρυτής της δυναστείας των Σαμανιδών, επέλεξε τη Μπουχάρα για πρωτεύουσα του βασιλείου του. Οι αρχιτέκτονες της περιοχής δημιούργησαν μοναδική πολιτιστική κληρονομιά και σπουδαία τζαμιά.

Για να γράψετε την κριτική σας θα πρέπει να συνδεθείτε ως χρήστης συμπληρόνωντας την διπλανή φόρμα..

Ξεχάσατε τον κωδικό;
Νέος λογαριασμός;

Χρήστης
Κωδικός


Συχνά αγοράζονται μαζί