close
loading...
close
loading...
close
loading...
Εκδόσεις Μαλλιάρης-Παιδεία
Βιβλιοπροτάσεις
Bazaar Βιβλίου
Νέες Κυκλοφορίες
Best Sellers
Top 100

ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ
15,90 €
Συνήθως αποστέλλεται εντός 7 εργάσιμων ημερών (προϋπόθεση στοκ προμηθευτή)

Κωδικός είδους :
009.0371
Βάρος :
0.633 kg
Συγγραφέας :
Εκδότης :
Διαστάσεις :
21χ14
Εξώφυλλο :
Μαλακό
Σελίδες :
424
Barcode :
09.0371
ISBN :
960-288-047-3
Ετος κυκλοφορίας :
1999

Περιγραφή

...Ο Πόλεμος είναι μια πράξη βίας, προορισμένη στο να καταναγκάσει τον αντίπαλο να εκτελέσει τη θέληση μας, είναι μια απλή συνέχιση της πολιτικής μ' άλλα μέσα.

Ο πρωτόπειρος δε θα διασχίσει τις διάφορες ζώνες πυκνότητας του κινδύνου χωρίς ν' αντιληφθεί πως το φως της λογικής κινείται εδώ σ' ένα άλλο περιβάλλον κι αντανακλάται διαφορετικά απ' ότι όταν η δραστηριότητα του είναι θεωρητικής υφής. Θα πρέπει, πράγματι, να είναι κανείς πολύ εξαιρετικός άνδρας, για να μη χάσει σ' αυτή την πρώτη επαφή την ικανότητα του για στιγμιαία απόφαση.

...Η γνώση πρέπει ν' αφομοιώνεται τόσο τέλεια από το πνεύμα, που να παύει σχεδόν να είναι κάτι αντικειμενικό. [...] Αυτή η τέλεια αφομοίωση με το πνεύμα και με τη ζωή (του δρώντος προσώπου) μεταμορφώνει τη γνώση σε μια γνήσια δύναμη.

...Ο πόλεμος δεν ανήκει στο πεδίο των τεχνών και των επιστημών, αλλά σε κείνο της κοινωνικής ύπαρξης. Είναι μία σύγκρουση μεγάλων συμφερόντων ρυθμισμένη με το αίμα, κι είναι μόνο σ' αυτό που διαφέρει από τις άλλες συγκρούσεις.

Σημείωμα του εκδότη: Βάνιας Σεμελίδης. Πρόλογος γαλλικής έκδοσης: Ζυλιέν Φρεντ, "Ο πόλεμος κατά τον Klausewitz" (από το βιβλίο του "L'essence du politique"/"Η ουσία του πολιτικού", Παρίσι 1965).
Συγγραφέας

Von Klausewitz, Karl

Ο Καρλ φον Κλαούζεβιτς (1780-1831) υπήρξε στρατιωτικός και θεωρητικός του πολέμου, που αναδείχθηκε μέσα στο κλίμα της πεφωτισμένης δεσποτείας του Βασιλείου της Πρωσίας, με την υψηλού επιπέδου γραφειοκρατία και τον πανίσχυρο στρατό. Γεννήθηκε με πλήρες όνομα Καρλ Φίλιπ Γκότφριντ φον Κλαούζεβιτς στην πόλη Μπουργκ της Δυτικής Πρωσίας, κοντά στο Μαγδεμβούργο. Καταγόταν από μεσοαστική οικογένεια με πατέρα συνταξιούχο συνταγματάρχη. Ο νεαρός Κλαούζεβιτς ακολούθησε το επάγγελμα του πατέρα του και σε ηλικία 12 ετών κατατάχθηκε στον πρωσικό στρατό, ως σημαιοφόρος. Το 1801 εισάγεται στη Στρατιωτική Ακαδημία του Βερολίνου (αποφοίτησε το 1803), όπου σπουδάζει τη στρατιωτική τέχνη υπό την καθοδήγηση του Γκέρχαρντ φον Σάρνχορστ, μελετά φιλοσοφία και φιλολογία και αναπτύσσει τις βασικές στρατιωτικές του αντιλήψεις. Το 1806 συμμετέχει στην εκστρατεία της Ιένας και συλλαμβάνεται αιχμάλωτος στο Μπρεσλάου. Επιστρέφει στην Πρωσία, μετά από δύο χρόνια, όπου διορίζεται τμηματάρχης στο Υπουργείο Στρατιωτικών και παίρνει ενεργό μέρος στην προσπάθεια αναδιοργάνωσης του πρωσικού στρατού υπό τον υπουργό Σάρνχορστ. Το 1810 διορίζεται καθηγητής στη Στρατιωτική Ακαδημία του Βερολίνου, κοντά στον διάδοχο της Πρωσίας. Δύο χρόνια αργότερα παραιτείται από τη θέση του και μπαίνει στην υπηρεσία του ρωσικού στρατού εναντίον του Ναπολέοντα. Το 1814 επιστρέφει στον πρωσικό στρατό, όπου διακρίνεται πολεμώντας κατά των Γάλλων του Ναπολέοντα φτάνοντας στο αξίωμα του επιτελάρχη των πρωσικών δυνάμεων στη μάχη του Βατερλό, που έκρινε την τύχη του Γάλλου στρατηλάτη, το 1815. Το 1818 και σε ηλικία 38 ετών ο Κλαούζεβιτς προάγεται σε υποστράτηγο και τοποθετείται διευθυντής της Στρατιωτικής Ακαδημίας του Βερολίνου. Μέχρι το θάνατό του το 1831 αφοσιώθηκε στην έρευνα και το γράψιμο. Η φήμη του Κλαούζεβιτς ως τις μέρες μας οφείλεται στο ημιτελές έργο του "Περί του πολέμου" (ελλ. εκδ. "Βάνιας"), που άσκησε μεγάλη επιρροή τόσο στους στρατιωτικούς όσο και στους διεθνολόγους και τους πολιτικούς επιστήμονες. Στο έργο αυτό ανήκει η περίφημη αποστροφή "Πόλεμος είναι απλώς η συνέχιση της πολιτικής με άλλα μέσα". Πέθανε από χολέρα σε ηλικία 51 ετών στις 16 Νοεμβρίου του 1831. Έγραψε επίσης τα έργα: "Επισκόπηση της στρατιωτικής εκπαίδευσης", 1810, "Τρία σύμβολα της πίστης", 1812, "Κριτικές μελέτες για τις εκστρατείες του Ναπολέοντα 1796 και 1812-15", κ.ά.