close
loading...
close
loading...
close
loading...
Εκδόσεις Μαλλιάρης-Παιδεία
Βιβλιοπροτάσεις
Bazaar Βιβλίου
Νέες Κυκλοφορίες
Best Sellers
Top 100

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΜΥΘΟΣ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
20,00 € 18,00 €
κερδίστε 2,00 €
Συνήθως αποστέλλεται εντός 7 εργάσιμων ημερών (προϋπόθεση στοκ προμηθευτή)

Κωδικός είδους :
019.8698
Βάρος :
0.44 kg
Συγγραφέας :
Εκδότης :
Διαστάσεις :
24χ17
Εξώφυλλο :
Μαλακό
Σελίδες :
168
Barcode :
9789606020544
ISBN :
978-960-602-054-4
Ετος κυκλοφορίας :
2015

Περιγραφή

Το βιβλίο διατρέχει ευσύνοπτα την ελληνική ιστορία έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων. Διαλύει τους εύκολους μύθους περί δεδομένης ύπαρξης πετρελαίου στη χώρα μας μέσα από μία, και αυτό είναι τιτάνιο κατόρθωμα, εκλαϊκευμένη - αλλά όχι απλουσταευτική - περιγραφή της επιστημονικής και τεχνικής διαδικασίας έρευνας και εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου. Δεν αντιμετωπίζει το πετρέλαιο μονοσήμαντα και μονοδιάστατα, αλλά σε συνάρτηση με τις μελλοντικές προοπτικές επάρκειάς του, το υψηλό κόστος εξόρυξης και τις επιπτώσεις του ατις διεθνείς ενεργειακές τιμές. Προσφέρει επίσης σημαντικές υποθέσεις εργασίας για το ρόλο του πετρελαίου στη διεθνή πολιτική ζωή, με μία εις βάθος συζήτηση της κατάστασης στον ευρύτερο ελλαδικό ενεργειακό χώρο. Πραγματεύεται το νομικό καθεστώς της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και της ΑΟΖ στην γεωπολιτική κατάσταση και τις προοπτικές εντοπισμού κοιτασμάτων στο Αιγαίο, στη δυτική Ελλάδα και στο Λιβυκό πέλαγος. Αναγνωρίζει, τέλος, την περασμένη φύση των φυσικών πόρων και το αναπόδραστο επόμενο βήμα προς τη νέα φάση της ενεργειακής βιομηχανίας, προσφέροντας μία κατατοπιστική άποψη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Για τους παραπάνω λόγους, το βιβλίο αποτελεί σημαντική συμβολή στην ελληνική βιβλιογραφία, συμπληρώνοντας ένα σημαντικό κενό. Αξίζει να διαβαστεί γιατί προσφέρει σειρά απαντήσεων σε πλήθος επιστημονικών, τεχνικών, οικονομικών και πολιτικών ζητημάτων. Απαραίτητο για όσους ενδιαφέρονται για την ενεργειακή ασφάλεια, παραγωγή και τεχνολογία.
Συγγραφέας

Προέδρου, Παναγιώτης Κ.

Ο Παναγιώτης Προέδρου γεννήθηκε στα Λιμενάρια Θάσου. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Ίννσμπρουκ της Αυστρίας στον κλάδο της Γεωλογίας-Ορυκτολογίας το 1969 με τον τίτλο του διδάκτορα. Καταρχάς εργάσθηκε στη Γερμανία και ακολούθως για πέντε χρόνια στη Νότιο Αφρική στην έρευνα πετρελαίου. Στη συνέχεια, και για 32 χρόνια μέχρι την συνταξιοδότησή του το 2008, εργάστηκε στον κρατικό φορέα Ερευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων (ΔΕΠ, ΔΕΠ-ΕΚΥ, ΕΛΠΕ), σε όλα τα στάδια της ιεραρχίας. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη μελέτη των πετρελαιογενών λεκανών του Βορείου Αιγαίου και της Βορείου Ελλάδος, με ιδιαίτερη έμφαση στην έρευνα και παραγωγή των κοιτασμάτων της λεκάνης του Πρίνου. Έχει δημοσιεύσει σημαντικό αριθμό μελετών σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά και έχει παρουσιάσει πλήθος εισηγήσεων σε συνέδρια. Το 2012 εξέδωσε το βιβλίο "Ο ορυκτός πλούτος της Θάσου".