close
loading...
close
loading...
close
loading...
Εκδόσεις Μαλλιάρης-Παιδεία
Βιβλιοπροτάσεις
Bazaar Βιβλίου
Νέες Κυκλοφορίες
Best Sellers
Top 100

ΠΛΑΤΩΝ: ΑΠΑΝΤΑ - ΠΟΛΙΤΕΙΑ Α΄ - Ε΄ - (ΠΕΜΠΤΟΣ ΤΟΜΟΣ - ΒΙΒΛΙΟΔΕΤΗΜΕΝΗ ΕΚΔΟΣΗ)
37,10 € 33,39 €
κερδίστε 3,71 €
Συνήθως αποστέλλεται εντός 10 εργάσιμων ημερών (προϋπόθεση στοκ προμηθευτή)

Κωδικός είδους :
101.9300
Βάρος :
0.695 kg
Συγγραφέας :
Εκδότης :
Διαστάσεις :
13x21
Εξώφυλλο :
Σκληρό
Σελίδες :
590
Barcode :
9789603826590
ISBN :
978-960-382-659-0
Ετος κυκλοφορίας :
1992

Περιγραφή

Ο Πλάτων γεννήθηκε στην Αθήνα το 427 π.Χ., τον μήνα Θαργηλιώνα (Μάιο-Ιούνιο) ή, σύμφωνα με άλλη εκδοχή, στις αρχές του καλοκαιριού του 428. Κύρια πηγή για τη χρονολόγηση της γέννησής του είναι οι υπολογισμοί του Αλεξανδρινού λογίου Ερατοσθένη, ο οποίος παραδίδει με βεβαιότητα πως ο Πλάτων γεννήθηκε το πρώτο έτος της 88ης Ολυμπιάδας. Στη βιογραφία του Πλάτωνα, γραμμένη από τον Διογένη Λαέρτιο, υπάρχει πληροφορία (προερχόμενη από τον Φαβωρίνο) πως τόπος γέννησης του φιλοσόφου ήταν η Αίγινα, κάποια στιγμή που οι γονείς του βρίσκονταν εκεί, όταν ο πατέρας του μετείχε σε αποστολή των Αθηναίων στο νησί. Η εκδοχή τούτη όμως δεν έχει πολλούς υποστηρικτές.
Το αρχικό του όνομα ήταν Αριστοκλής, πήρε όμως την προσωνυμία Πλάτων εξαιτίας του πλατιού του στέρνου και μετώπου -κι αυτή τελικά έμεινε ως όνομά του.
Γονείς του ήταν ο Αρίστων και η Περικτιόνη. Και από τους δύο είχε καταγωγή με ρίζες που βυθίζονταν στη μακρινή ιστορία της Αθήνας. [...]
Στους συγγενείς από το μητρικό δένδρο καταλέγονταν ο Χαρμίδης και ο Κριτίας, αδελφός και εξάδελφος αντίστοιχα της Περικτιόνης. Και οι δύο πρωταγωνίστησαν στο διάστημα της αρχής των Τριάκοντα, μετά τον Πελοποννησιακό πόλεμο, και άσκησαν επίδραση στην πρώιμη σκέψη του Πλάτωνα.
Στο κατοπινό του έργο γίνονται συχνές αναφορές στα πρόσωπα του οικογενειακού του περιβάλλοντος, με την υπερηφάνεια που δείχνει κάποιος για το αριστοκρατικό του γένος. Μεγάλωσε λοιπόν σε περιβάλλον που κατά παράδοση διαδραμάτιζε σημαντικό ρόλο στα Αθηναϊκά πράγματα και τηρούσε τα παραδεδομένα Ελληνικά ήθη. Πολλές αρετές του χαρακτήρα του κληροδοτήθηκαν στον Πλάτωνα από την οικογένειά του, και στην αγωγή των νεανικών του χρόνων αναζητούν πολλοί το θεμέλιο της συνείδησης που διαμόρφωσε. Αυτός όμως υπερκέρασε τις καταβολές του κατά το ότι, μη αρκούμενος στην κοινωνική υπεροχή, επιδίωξε το πρωτείο της αρετής. [...]