close
loading...
close
loading...
close
loading...
Εκδόσεις Μαλλιάρης-Παιδεία
Βιβλιοπροτάσεις
Bazaar Βιβλίου
Νέες Κυκλοφορίες
Best Sellers
Top 100

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ
13,44 € 9,41 €
κερδίστε 4,03 €
Εξαντλημένο

Κωδικός είδους :
002.2957
Βάρος :
0.271 kg
Συγγραφέας :
Εκδότης :
Διαστάσεις :
21χ14
Εξώφυλλο :
Μαλακό
Σελίδες :
224
Barcode :
9789603921479
ISBN :
978-960-3921-47-9
Ετος κυκλοφορίας :
2014

Περιγραφή

Το νέο βιβλίο του Σάββα Ξηρού, αποτελεί μία σειρά τοποθετήσεων πάνω σε κρίσιμα και επίκαιρα ζητήματα που αφορούν τόσο την ίδια την Οργάνωση 17 Nοέμβρη,όσο και αυτά της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς και την γενικότερη λειτουργία του σωφρονιστικού συστήματος. Ακόμα, περιλαμβάνει μια σειρά εκτιμήσεων του ίδιου όσον αφορά την πρόσφατη ιστορική περίοδο, την οικονομική κρίση, τον Δεκέμβρη του 2008 και τα τεκταινόμενα σήμερα. Μεταξύ άλλων παρουσιάζονται:
- τα κίνητρα και οι εσωτερικές διεργασίες που οδήγησαν, εν προκειμένω, στην επιλογή του ένοπλου αγώνα, ενώ δίνεται ακροθιγώς μια γενική εικόνα για την ζωή στην Οργάνωση.
- η διαδικασία που τηρήθηκε από πλευράς ποινικής δικονομίας, από το στάδιο της σύλληψης μέχρι και το στάδιο της δίκης. Αποτυπώνονται οι παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ποινική διαδικασία, οι οποίες περιλαμβάνουν τα βασανιστήρια του Ευαγγελισμού, μέχρι τις απορρίψεις αιτημάτων για νοσηλεία, ενώ δίνεται και μια εικόνα για το κλίμα που επικρατούσε στην πρώτη δίκη.
- η λειτουργία του σωφρονιστικού συστήματος. Καταδεικνύεται η κοινωνία των φυλακών, ως ακριβές αντίγραφο της έξω κοινωνίας, με τα προβλήματά της σε μεγέθυνση. Αποκαλύπτεται η απάνθρωπη μεν, οικονομική δε, μέθοδος φύλαξης μέσω ψυχοτρόπων, μια μέθοδος που αποκλείει το σωφρονισμό, έτσι ώστε η φυλακή, αντίθετα με ό,τι επαγγέλλεται, να καθίσταται η μεγαλύτερη σχολή αναβάθμισης και διαιώνισης του εγκλήματος, για να λειτουργεί τελικά ως βιομηχανία εκπαίδευσης και παραγωγής νέων εγκληματιών.
Οι τοποθετήσεις αυτές προκύπτουν μέσα από το πλαίσιο της έρευνας που πραγματοποιήθηκε από τα Πανεπιστήμια: University of Nicosia και University of Sheffield, κατά αντιστοιχία, από την προπτυχιακή φοιτήτρια Νομικής Ζωή Ανδρεαδάκη-Κοντού, υπό την επίβλεψη της Καθηγήτριας Δήμητρας Σορβατζιώτη και από τον υποψήφιο Διδάκτορα Πολιτικών Επιστημών Καράμπαμπα Σωτήρη, υπό την επίβλεψη της Δρ. Μαρίας Γκράσσο,
σε συνεντεύξεις με τον Σάββα Ξηρό, κρατούμενο από το 2002 για την υπόθεση της Οργάνωσης 17 Νοέμβρη.

Πρόλογος: Γιώργος Ρούσης.