close
loading...
close
loading...
close
loading...
Εκδόσεις Μαλλιάρης-Παιδεία
Βιβλιοπροτάσεις
Bazaar Βιβλίου
Νέες Κυκλοφορίες
Best Sellers
Top 100

ΡΗΤΟΡΙΚΗ Α'
22,26 € 15,58 €
κερδίστε 6,68 €
Συνήθως αποστέλλεται εντός δέκα εργάσιμων ημερών

Κωδικός είδους :
001.1543
Βάρος :
0.461 kg
Συγγραφέας :
Εκδότης :
Διαστάσεις :
19χ13
Εξώφυλλο :
Σκληρό
Σελίδες :
396
Barcode :
9789607760852
ISBN :
960-7760-85-9
Ετος κυκλοφορίας :
2002

Περιγραφή

Η ρητορική τέχνη πρέπει να ήταν ένα από τα γνωστικά αντικείμενα με τα οποία ο Σταγειρίτης φιλόσοφος άρχισε τη διδασκαλία του στην Ακαδημία του Πλάτωνος, υπήρξε όμως γι' αυτόν αντικείμενο διδασκαλίας για πολλά στη συνέχεια χρόνια. Βιβλία, βέβαια, για το θέμα αυτό ο Αριστοτέλης είχε γράψει και για το έξω από την Ακαδημία μεγάλο κοινό, τα έργα όμως αυτά - όπως και όλα τα άλλα έργα του αυτής της κατηγορίας - δεν μας σώθηκαν. Η τύχη, ωστόσο, υπήρξε ευνοϊκή για μας ενσχέσει με το κύριο διδακτικό εγχειρίδιό του για τη ρητορική τέχνη. Το εγχειρίδιό του αυτό (με τον τίτλο Ρητορική) μας παραδόθηκε διαιρεμένο σε τρία βιβλία, το τρίτο όμως βιβλίο - σε αντίθεση με τα δύο πρώτα - δεν πραγματεύεται εξειδικευμένα θέματα ρητορικής τέχνης, αλλά το γενικότερο θέμα του ύφους του πεζού λόγου. Η (κυρίως Ρητορική) του Αριστοτέλη περιέχει μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ρητορική διδασκαλία, που η αξία της αναγνωρίσθηκε με ποικίλους τρόπους στα νεότερα χρόνια, οπότε και αποτέλεσε τη σίγουρη βάση για την άσκηση αυτής της τέχνης.
Ο πρώτος από τους δύο τόμους που οι εκδόσεις ΖΗΤΡΟΣ προγραμμάτισαν για το αριστοτελικό αυτό έργο περιέχει το πρώτο βιβλίο (αρχαίο κείμενο και μετάφραση). Περιέχει επίσης εκτενέστατη εισαγωγή τόσο - εν γένει - στην τέχνη της ρητορείας κατά την ελληνική αρχαιότητα όσο και - ειδικότερα - στο συγκεκριμένο ρητορικό εγχειρίδιο του Αριστοτέλη, ενώ ένα πλήθος από ερμηνευτικά κ.α. σχόλια κάνουν ευκολότερη την κατανόηση του δύσκολου αυτού αριστοτελικού κειμένου. Έτσι ο αναγνώστης έχει όλη την απαραίτητη βοήθεια για να αντιληφθεί τι το καινούργιο έφερε ο Αριστοτέλης στη διδασκαλία αυτής της αληθινά μεγάλης τέχνης.
Την όλη επιμέλεια του τόμου έχει ο ομότιμος καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Δημ. Λυπουρλής. Πολλοί από τους φοιτητές του θα θυμούνται, ασφαλώς ότι η Ρητορική του Αριστοτέλη ήταν ένα από τα αγαπημένα του διδακτικά αντικείμενα. Ίσως σ' αυτό να οφείλεται τελικά και το ότι η παρουσίαση του αριστοτελικού αυτού έργου από τον γνωστό φιλόλογο γίνεται στον τόμο αυτό με τόσο εύληπτο τρόπο.

Εισαγωγή, μετάφραση, σχόλια, Δημήτριος Λυπουρλής.


Συχνά αγοράζονται μαζί