close
loading...
close
loading...
close
loading...
Εκδόσεις Μαλλιάρης-Παιδεία
Βιβλιοπροτάσεις
Bazaar Βιβλίου
Νέες Κυκλοφορίες
Best Sellers
Top 100

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ
22,90 € 10,50 €
κερδίστε 12,40 €
Διαθέσιμο - συνήθως αποστέλλεται εντός πέντε εργάσιμων ημερών

Κωδικός είδους :
002.7767
Βάρος :
0.571 kg
Συγγραφέας :
Εκδότης :
Διαστάσεις :
23χ17
Εξώφυλλο :
Μαλακό
Σελίδες :
323
Barcode :
9789603683964
ISBN :
978-960-368-396-4
Ετος κυκλοφορίας :
2007

Περιγραφή

Η φράση "τεχνικές οικογενειακής θεραπείας" παρουσιάζει προβλήματα. Φέρνει στο μυαλό εικόνες ανθρώπων που χειραγωγούν άλλους ανθρώπους. Πλανώνται φαντάσματα πλύσης εγκεφάλου ή ελέγχου για λόγους προσωπικής εξουσίας. Η ηθική ανησυχία είναι απόλυτα δικαιολογημένη. Επιπλέον, η τεχνική από μόνη της δεν διασφαλίζει την αποτελεσματικότητα. Αν ο θεραπευτής προσηλωθεί στην τεχνική, παραμένοντας δεξιοτέχνης, η επαφή του με τους ασθενείς θα είναι αντικειμενική, αποστασιοποιημένη και ξεκάθαρη, αλλά και επιφανειακή, χειριστική προς χάρη της προσωπικής εξουσίας, και τελικά όχι ιδιαίτερα αποτελεσματική. Η εκπαίδευση στην οικογενειακή θεραπεία θα πρέπει λοιπόν να είναι ένας τρόπος διδασκαλίας τεχνικών με απώτερο στόχο να τις κατακτήσουμε και μετά να τις ξεχάσουμε. Ο θεραπευτής πρέπει να είναι "γιατρός": ένα ανθρώπινο ον που ενδιαφέρεται να ασχοληθεί με άλλα ανθρώπινα όντα, θεραπευτικά, με τομείς και θέματα που τους προκαλούν πόνο, ενώ ταυτόχρονα τρέφει μεγάλο σεβασμό για τις αξίες τους, τα δυνατά τους σημεία και τις αισθητικές τους προτιμήσεις. Ο στόχος, με άλλα λόγια, είναι να υπερβεί την τεχνική. Μόνο ένα άτομο που κατέκτησε την τεχνική και κατόρθωσε στη συνέχεια να την ξεχάσει μπορεί να γίνει αποτελεσματικός θεραπευτής.
Συγγραφείς

Minuchin, Salvador

Ο Salvador Minuchin γεννήθηκε το 1921 στην Αργεντινή. Μέλος μιας αυστηρά ιεραρχικής οικογένειας εβραϊκής καταγωγής, έζησε τα παιδικά του χρόνια σε ένα μικρό χωριό και σε ηλικία δεκαοκτώ χρόνων πέρασε στην ιατρική σχολή και σπούδασε παιδιατρική. Μετά από μια σύντομη θητεία στον ισραηλινό στρατό, στον οποίο κατατάχθηκε ως εθελοντής γιατρός κι έλαβε μέρος στον αραβοϊσραηλινό πόλεμο του 1948-49, εγκαταστάθηκε στη Νέα Υόρκη και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην παιδοψυχιατρική. Η καριέρα του ως οικογενειακός θεραπευτής ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του '60 και σύντομα διακρίθηκε τόσο για τη θεωρητική του προσέγγιση όσο και για την επιτυχία του ως κλινικός θεραπευτής. Διατύπωσε τη Δομική Οικογενειακή θεραπεία, μια θεωρία που αντιμετωπίζει τα προβλήματα στο εσωτερικό της οικογένειας, απεικονίζοντας διαγραμματικά τις σχέσεις των μελών ή των υποσυνόλων της. Τα διαγράμματα αυτά αποτυπώνουν τη δυναμική και τα όρια μεταξύ των διαφόρων υποσυνόλων. Ο θεραπευτής προσπαθεί να διασπάσει τις μη λειτουργικές σχέσεις της οικογένειας και να υποχρεώσει τα μέλη της να υιοθετήσουν πιο υγιή πρότυπα που θα οδηγήσουν στην ανασυγκρότηση της οικογένειας. Διετέλεσε διευθυντής της Κλινικής Καθοδήγησης Παιδιών στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ (1965-1975). Εκεί ανέπτυξε ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για την αφροαμερικανική και ισπανόφωνη κοινότητα της πόλης. Διατέλεσε ερευνητής-καθηγητής στην Ιατρική Σχολη του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης ενώ το 1981 ίδρυσε την Εταιρεία Οικογενειακών Μελετών, ένα φορέα με κύριο έργο την εκπαίδευση των οικογενειακών θεραπευτών. Σήμερα, ο Σαλβαδόρ Μινούτσιν ζει στη Βοστόνη με τη γυναίκα του Πατρίτσια, έχοντας αποσυρθεί από την ενεργό δράση. Παραμένει όμως πάντα επίκαιρος αφού σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας έρευνας που διεξήχθη το 2007 σε δείγμα 2.600 ψυχολόγων-θεραπευτών, αναδείχθηκε ανάμεσα στους δέκα σημαντικότερους θεραπευτές όλων των εποχών.

Fishman, H. Charles

O H. Charles Fishman είναι παιδοψυχίατρος. Μαθητής, όπως δηλώνει ο ίδιος, του S. Minuchin, υπήρξε για αρκετά χρόνια Διευθυντής Εκπαίδευσης και ανώτερος εκπαιδευτής στην Κλινική Καθοδήγησης Παιδιών στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ. Το 1989 ίδρυσε στο Γουέστ Γουίντσορ του Νιου Τζέρσι το Ινστιτούτο για την Οικογένεια, μια κλινική που εκπαίδευε επαγγελματίες θεραπευτές και παρείχε κοινωνικές υπηρεσίες ψυχικής υποστήριξης σε παιδιά και τις οικογένειες τους, ενώ το 1996 ανέλαβε τη διεύθυνση της Community Behavioral Health, μιας δημόσιας οργάνωσης κοινωνικής υποστήριξης στη Φιλαδέλφεια. Έχει εργαστεί επίσης στην Υπηρεσία ψυχικής υγείας της πολιτείας της Μασαχουσέτης. Από το 2006 διευθύνει μια ιδιωτική κλινική στο Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας, που βοηθά άτομα με διατροφικές διαταραχές και τις οικογένειες τους. Ο Fishman έχει διευθύνει εκατοντάδες εργαστήρια στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο. Έχει τεράστια κλινική εμπειρία, έχοντας επιβλέψει πάνω από 20.000 περιπτώσεις.