close
loading...
close
loading...
close
loading...
Εκδόσεις Μαλλιάρης-Παιδεία
Βιβλιοπροτάσεις
Bazaar Βιβλίου
Νέες Κυκλοφορίες
Best Sellers
Top 100

ΤΟ ΚΙΒΩΤΙΟ
16,23 € 11,36 €
κερδίστε 4,87 €
Συνήθως αποστέλλεται εντός δέκα εργάσιμων ημερών

Κωδικός είδους :
001.0150
Βάρος :
0.469 kg
Συγγραφέας :
Εκδότης :
Διαστάσεις :
21x14
Εξώφυλλο :
Μαλακό
Σελίδες :
358
Barcode :
9789600401653
ISBN :
960-04-0165-3
Ετος κυκλοφορίας :
1998

Περιγραφή

Ο 'Αρης Αλεξάνδρου, γεννημένος το 1922, ανήκει στην α΄ μεταπολεμική γενιά. Ποιητής, αλλά και συγγραφέας ενός μόνο μυθιστορήματος: ΤΟ ΚΙΒΩΤΙΟ.
Όπως και ένα μεγάλο κομμάτι της συγγραφικής παραγωγής της γενιάς του, το ιστορικό πλαίσιο του μυθιστορήματος είναι η περίοδος του εμφύλιου.
ΤΟ ΚΙΒΩΤΙΟ είναι πολλά πράγματα μαζί, καταφέρνοντας να τα συνδυάσει μ’ ένα εκπληκτικό τρόπο: Ημερολόγιο, μονόλογος, επιστολικό μυθιστόρημα, μεταφορά, αλληγορία, περιπέτεια, αστυνομικό μυθιστόρημα κ.α.
Ο 'Αρης Αλεξάνδρου καταφέρνει να γίνεται διαχρονικός υπερβαίνοντας τα καθορισμένα ιστορικά χαρακτηριστικά της περιόδου που αναφέρεται. Ο αφηγητής του είναι ένας αντιήρωας, ένας σύγχρονος Οδυσσέας χωρίς Ιθάκη και ΤΟ ΚΙΒΩΤΙΟ η Οδύσσεια του σύγχρονου ανθρώπου. Οι μνηστήρες που έχει ν’ αντιμετωπίσει είναι ο απρόσωπος μηχανισμός, ο άφαντος ανακριτής. Είναι κυριολεκτικά χαμένος, παλινωδεί, δεν γνωρίζει από πού να πιαστεί. Όμως παλεύει με κάθε μέσο, όπως μια λευκή κόλλα χαρτί, σφραγισμένο όπως ένα ψηφοδέλτιο, με το «οικόσημο» της εξουσίας.
ΤΟ ΚΙΒΩΤΙΟ αν και πρωτοεκδόθηκε το 1975, παραμένει δυνατό και ζωντανό. Συζητήθηκε πολύ, έχουν γραφτεί σημαντικά δοκίμια στα οποία μπορεί να αναφερθεί κάποιος (χαρακτηριστικά αναφέρω τη μελέτη του Δημ. Ραυτόπουλου «'Αρης Αλεξάνδρου, ο εξόριστος», εκδ Σοκόλη-Κουλεδάκη, Κρατικό Βραβείο Κριτικής-Δοκιμίου 1997) και άσκησε σημαντική επίδραση στη νεοελληνική λογοτεχνία.


Συχνά αγοράζονται μαζί