close
loading...
close
loading...
close
loading...
Εκδόσεις Μαλλιάρης-Παιδεία
Βιβλιοπροτάσεις
Bazaar Βιβλίου
Νέες Κυκλοφορίες
Best Sellers
Top 100

ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
10,60 € 9,54 €
κερδίστε 1,06 €
Συνήθως αποστέλλεται εντός 10 εργάσιμων ημερών (προϋπόθεση στοκ προμηθευτή)

Κωδικός είδους :
002.4877
Βάρος :
0.17 kg
Συγγραφέας :
Εκδότης :
Διαστάσεις :
14x21
Εξώφυλλο :
Μαλακό
Σελίδες :
96
Barcode :
9789603032618
ISBN :
978-960-303-261-8
Ετος κυκλοφορίας :
2019

Περιγραφή

Όταν χρησιμοποιούμε τον όρο "τρομοκρατία" για τι πράγμα μιλάμε; Για συγκεκριμένες επιθέσεις στην Ευρώπη ή στις ΗΠΑ; Για αλυσιδωτές επιθέσεις σε μουσουλμανικές χώρες που βρίσκονται σε εμφύλιο ή όχι; Ή καλύτερα για οργανώσεις που έχουν οριστεί ως "τρομοκρατικές", όπως είναι το Ισλαμικό Κράτος ή η πρώην Τζαμπάτ αλ Νόσρα, η οποία ήταν μέλος της Αλ Κάιντα μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2016;
Ο Ζεράρ Σαλιάν είναι ειδήμων στις διεθνείς και στρατηγικές σχέσεις, στις ένοπλες συγκρούσεις και κυρίως στις ασύμμετρες συγκρούσεις (ανταρτοπόλεμο, τρομοκρατία). Τα τελευταία σαράντα χρόνια έχει κυριολεκτικά οργώσει τις τρεις ηπείρους (Ασία - Αφρική - Λατινική Αμερική), αποκτώντας μια μοναδική άμεση εμπειρία, από τα αντάρτικα της Λ. Αμερικής μέχρι το Αφγανιστάν.
Αυτή η επεξεργασμένη εμπειρία ζωής είναι που δίνει στο βιβλίο του Σαλιάν ένα σαφές προβάδισμα, έναντι όλων των αντιστοίχων του, που αποτελούν -κυρίως- προϊόντα μελέτης.
Το βιβλίο "Τρομοκρατία και Πολιτική" του Ζεράρ Σαλιάν έχει, λοιπόν, το πλεονέκτημα ότι γράφτηκε από έναν άνθρωπο που έχει και στερεή ιδεολογική-πολιτική αφετηρία και πλούσια βιώματα. Με άλλα λόγια, γνωρίζει επί της ουσίας αυτά για τα οποία γράφει, όποια άποψη κι αν έχει κανείς για την ανάλυσή του. Ο τίτλος του είναι ενδεικτικός του γεγονότος ότι προσεγγίζει το φαινόμενο της τρομοκρατίας μέσα στο πολιτικό του πλαίσιο κι όχι με ηθικίστικους όρους. Ίσως αυτό του το πλεονέκτημα να είναι και η αιτία που τον παρασύρει να προσεγγίσει την "ισλαμική τρομοκρατία" με την κεκτημένη ταχύτητα που έχει από την ενασχόλησή του με τα εθνικοαπελευθερωτικά-αντιιμπεριαλιστικά κινήματα, ορισμένα εκ των οποίων χρησιμοποίησαν και τρομοκρατικές μεθόδους.
Ένα ξεχωριστό βιβλίο, που αναδεικνύει ένα από τα μείζονα προβλήματα της εποχής μας. Ένα βιβλίο όπου τα επιχειρήματα που αναπτύσσονται όχι μόνο αντιστοιχούν σε μιαν επιβεβαιωμένη εμπειρία, αλλά, το πιο σημαντικό, εμπερικλείουν σε κάθε σημείο τους την αρετή της κριτικής και αυτοκριτικής.
Καθόλου, λοιπόν, τυχαία ο Σαλιάν καταλήγει: "Μετά από πολλές χαμένες δεκαετίες ήρθε πλέον η ώρα να αναπροσαρμοστούμε και να προχωρήσουμε σε αλλαγές που για μεγάλο χρονικό διάστημα απορρίψαμε. Μέχρι τώρα είχαμε εξαιρετικές επιδόσεις στα λάθη και την εθελοτυφλία".

Μετάφραση: Ελένη Μοτσιανού