close
loading...
close
loading...
close
loading...
Εκδόσεις Μαλλιάρης-Παιδεία
Βιβλιοπροτάσεις
Bazaar Βιβλίου
Νέες Κυκλοφορίες
Best Sellers
Top 100

1821 ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΗΓΕΣ




22,00 € 19,80 €
κερδίστε 2,20 €
Συνήθως αποστέλλεται εντός 10 εργάσιμων ημερών (προϋπόθεση στοκ προμηθευτή)





Κωδικός είδους :
000.8989
Βάρος :
1.114 kg
Συγγραφέας :
Εκδότης :
Διαστάσεις :
17x24
Εξώφυλλο :
Μαλακό
Σελίδες :
522
Barcode :
9786182015926
ISBN :
978-6182-015-926
Ετος κυκλοφορίας :
2023

Περιγραφή

«Η επανάστασις η εδική μας δεν ομοιάζει με καμμιάν απ' όσες γίνονται την σήμερον εις την Ευρώπην. Της Ευρώπης αι επαναστάσεις εναντίον των διοικήσεών των είναι εμφύλιος πόλεμος. Ο εδικός μας πόλεμος ήτο ο πλέον δίκαιος, ήτον έθνος με άλλο έθνος...»
«Η αρχηγία ενός Ελληνικού στρατεύματος ήταν μια τυραννία, γιατί ο καθένας έκαμνε τον αρχηγό, τον δικαστή, τον φροντιστή. Κάθε Έλληνας είχε και τα καπρίτσιά του και έπρεπε για να κάνεις δουλειά μ' αυτούς. 'Αλλον να φοβερίζεις, άλλον να κολακεύεις, άλλον να τιμωρείς, κατά τους ανθρώπους».
«Η μάθησή σας να μη γίνει σκεπάρνι μόνο δια το άτομό σας, αλλά να κοιτάζει το καλό της κοινότητος. Και μέσα εις το καλό αυτό ευρίσκεται και το δικό σας καλό». [Θεόδωρος Κολοκοτρώνης (Πηγή: Ιστορία Ελληνικού Εθνους, εκδ. Αθηνών)]

Ο Δημήτρης Σταθακόπουλος είναι ένας προνομιακός παρατηρητής της οθωμανικής και σύγχρονης τουρκικής πραγματικότητας. Έχει το προνόμιο να είναι ένας αφοσιωμένος όσο και δοκιμασμένος ερευνητής του οποίου τα πορίσματα εδράζονται στη μαρτυρία των πηγών. Με μέτρο την ελληνική επιστημονική πραγματικότητα το ιδίωμα αυτό του Δ. Σ. τον τοποθετεί στην πρωτοπορία των μελετητών της περιόδου και οπωσδήποτε με αξίωση αξιοπιστίας.
Μια σειρά από στοιχεία, όπως οι διδακτορικές σπουδές του στην Κοινωνιολογία της Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο δίπλα στον αείμνηστο Νεοκλή Σαρρή, κορυφαίο μελετητή της ιστορικής και κοινωνικής εξέλιξης των δομών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και της συμβολής των Ελλήνων στη διαμόρφωσή τους. Η μεθοδολογική προσήλωση του Δ. Σ. στην ιστορική σχολή του Ν. Σαρρή, η γνώση της τουρκικής γλώσσας και η εξοικείωση που έχει αποκτήσει με τη γείτονα χώρα κατά τις διαμονές του σε αυτήν τις τελευταίες δεκαετίες, συνέβαλαν στο να διαμορφώσει μια ολοκληρωμένη αντίληψη για τον τουρκικό λαό στη διαχρονία του, τους πολιτικούς και κοινωνικούς θεσμούς του, τη νοοτροπία του και τέλος τις δεσποτικές δομές εξουσίας και τους μηχανισμούς της. Σε αυτό το κλίμα η συμβολή του στη μελέτη του ελληνισμού υπό το κράτος της οθωμανικής αιχμαλωσίας κατέχει μια ιδιαίτερη θέση.
Το ανά χείρας βιβλίο περίπου 500 σελίδων, αποτελεί απάνθισμα πηγών και γνώσης για το 1821. Ο συγγραφέας παρουσιάζει τις πρωτότυπες πηγές και αφήνει τον αναγνώστη να τις μελετήσει, χωρίς να του ποδηγετεί τη σκέψη. Οι όποιες ερμηνευτικές εισφορές του αποβλέπουν στην αποσαφήνιση σκοτεινών σημείων ή στη μεταξύ τους σύνδεση των γεγονότων, πάντοτε σε συνάφεια με τις πηγές, χωρίς να παρεμβαίνει σε αυτές ή να αλλοιώνει το νόημά τους. [...] (Από τον πρόλογο του Γ. Κοντογιώργη)

Το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας, περίπου 500 σελίδων, αποτελεί ένα ξεχωριστό εγχειρίδιο γνώσης για το 1821 μέσα από τη μελέτη επιλεγμένων πηγών. Οι πρωτότυπες πηγές παρουσιάζονται αυτούσιες ώστε ο απλός αναγνώστης ή ο ερευνητής της περιόδου να ανακαλύψει από μόνος του την ιστορική αλήθεια. Όταν μάλιστα συγγραφέας του βιβλίου είναι ο Δ. Σ., ένας από τους πλέον ειδικούς επιστήμονες της οθωμανικής περιόδου, η απόκτηση της ιστορικής γνώσης είναι δεδομένη.
Η διδακτορική του διατριβή στην Κοινωνιολογία της Ιστορίας στο Πάντειο Πα/μιο με εξειδίκευση στις δομές της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η γνώση της τουρκικής γλώσσας και η υψηλή αντικειμενικότητα του μελετητή πολλών πηγών εξασφαλίζει τον τελικό στόχο αυτού του βιβλίου που είναι να αποκτήσουμε μία καλύτερη γνώση για το 1821 και να απαντήσουμε βασικά ερωτήματα που δημιουργήθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες.
Ο συγγραφέας έχει έναν δικό του τρόπο γραφής που σε μεταφέρει από το σήμερα στην εποχή εκείνη, ζεις τα γεγονότα, είσαι δίπλα στους πρωταγωνιστές. Τελειώνοντας το βιβλίο έχεις αποκτήσει μία σφαιρική γνώση για την Ελληνική Επανάσταση. [...] (Από τον πρόλογο του Α. Κούκου)