close
loading...
close
loading...
close
loading...
Εκδόσεις Μαλλιάρης-Παιδεία
Βιβλιοπροτάσεις
Bazaar Βιβλίου
Νέες Κυκλοφορίες
Best Sellers
Top 100

Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΣΤΗ ΜΕΤΕΜΦΥΛΙΑΚΗ ΕΛΛΑΔΑ 1949-1963




27,87 €
Εξαντλημένο





Κωδικός είδους :
006.7182
Βάρος :
0.669 kg
Εκδότης :
Διαστάσεις :
21χ14
Εξώφυλλο :
Μαλακό
Σελίδες :
518
Barcode :
9789604582846
ISBN :
978-960-458-284-6
Ετος κυκλοφορίας :
2011

Περιγραφή

Το βιβλίο αυτό είναι μία "πραγματολογική" ανάγνωση του ρόλου της αντιπολίτευσης κατά την περίοδο 1949-1963.

Η συγγραφέας δημιουργεί ένα συνολικό εννοιολογικό πλαίσιο μέσα στο οποίο εντάσσει την άσκηση αντιπολίτευσης. Πρόκειται για ένα θεματικό πεδίο στο οποίο η υπάρχουσα έρευνα είναι ισχνή. Το κενό αυτό καλύπτει η υπάρχουσα μελέτη, συγκροτώντας μία συνεκτική ερμηνεία με εννοιολογικά εργαλεία της έννοιας του "περιορισμένου κοινοβουλευτισμού" και του δίπολου "πολιτικό σύστημα/πολιτικό καθεστώς", χαρακτηρίζοντας, κατ' αντιστοιχία, την αντιπολίτευση που ασκεί κάθε πολιτικός φορέας.

Η συγγραφέας παραθέτει ένα πλούσιο, πρωτογενές εμπειρικό υλικό, αξιοποιώντας τα πρακτικά των συζητήσεων της Βουλής των Ελλήνων καθ’ όλη την εξεταζόμενη κρίσιμη περίοδο. Ταυτόχρονα, παρέχει, έστω έμμεσα και υπαινικτικά, την ευκαιρία για δημιουργικό προβληματισμό γύρω από ένα σημαντικό ερώτημα ιδιαίτερης βαρύτητας για την ελληνική πολιτική επιστήμη, το οποίο εξακολουθεί να παραμένει ανοικτό: για το αν η εγκαθίδρυση του αυταρχικού καθεστώτος των συνταγματαρχών αποτέλεσε προϊόν μιας "προδιαγεγραμμένης" πορείας, στην οποία καθοριστικό ρόλο έπαιξαν τα δομικά χαρακτηριστικά του μετεμφυλιακού καθεστώτος ή ήταν, σε εξίσου μεγάλο βαθμό, αποτέλεσμα επιλογών και "χαμένων" ευκαιριών της πολιτικής ηγεσίας του τόπου.

'Αλλωστε, η σημασία του ρόλου της αντιπολίτευσης έγκειται αφενός, στον τρόπο με τον οποίο ασκεί τα δικαιώματά της, και, αφετέρου, στα περιθώρια άσκησης αυτών των δικαιωμάτων που της παρέχει το πολιτικό σύστημα στο οποίο ανήκει. Γι’ αυτό και η σημασία της ως εργαλειακής έννοιας στην πολιτική ανάλυση είναι μοναδική.

Πρόλογος: Νικηφόρος Διαμαντούρος.