Βιβλία
- Αρχαία Κείμενα
- Βιογραφίες & Μαρτυρίες
- Γλωσσολογία & Σημειολογία
- Γραμματολογία & Λογοτεχνικό Δοκίμιο
- Γυναίκα - Μητρότητα - Εγκυμοσύνη
- Διατροφή, Βότανα & Υγεία
- Δίκαιο
- Εγκυκλοπαίδειες
- Επιστήμες
- Θρησκείες - Θεολογία
- Ιατρική
- Ιστορία
- Κοινωνιολογία - ΜΜΕ - Δημοσιογραφία
- Λαογραφία - Εθνολογία - Οδοιπορικά - Ταξίδια - Ανακαλύψεις
- Λεξικά
- Λογοτεχνία
- Μαγειρική & Οινολογία
- Μελέτες, Δοκίμια
- Μεταφυσική - Εσωτερισμός - Αναζήτηση
- Ξενόγλωσσα
- Οικονομία - Μάνατζμεντ
- Παιδαγωγική Επιστήμη
- Παιδικά & Νεανικά Βιβλία
- Περιοδικά - Κόμικς - Γελοιογραφίες - Χιούμορ
- Πληροφορική
- Πολιτική - Διεθνείς Σχέσεις
- Συμπληρωματική Ιατρική
- Σχολικά Βιβλία Οργανισμού
- Σχολικά Βοηθήματα
- Ταξιδιωτικοί Οδηγοί & Χάρτες
- Τέχνες
- Τεχνολογία
- Φιλοσοφία - Φιλοσοφικό Δοκίμιο
- Φύση - Περιβάλλον - Οικολογία
- Χόμπυ - Αθλητισμός
- Ψυχολογία - Ψυχιατρική - Ψυχανάλυση
Η ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ
κερδίστε 2,04 €
Εξαντλημένο
Κωδικός είδους : |
006.1783 |
Συγγραφέας : |
||
Εκδότης : |
Διαστάσεις : |
17x24 |
||
Σελίδες : |
424 |
Barcode : |
06.1783 |
|
Ετος κυκλοφορίας : |
2008 |
Περιγραφή
Το 1453 η Κωνσταντινούπολη έπεσε στα χέρια των Οθωμανών Τούρκων, γεγονός που σήμανε το τέλος της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Εντούτοις, η παιδεία, της οποίας η Πόλη υπήρξε το χωνευτήρι για περισσότερα από χίλια χρόνια, συνέχισε να παρέχει στους ορθόδοξους χριστιανούς, και εν μέρει και στους ίδιους τους Τούρκους, πρότυπα τα οποία ενέπνεαν σεβασμό και άμιλλα.Έως τώρα, τα περισσότερα σημαντικά κείμενα που μαρτυρούν την ιστορία του μεταβυζαντινού πολιτισμού ήταν γραμμένα σε γλώσσες ελάχιστα γνωστές στη Δυτική Ευρώπη και την Αμερική. Η βυζαντινή παράδοση μετά την πτώση της Κωνσταντινούπολης συγκεντρώνει άρθρα διεθνώς διακεκριμένων μελετητών, οι οποίοι διερευνούν τις διάφορες όψεις του βυζαντινού πολιτισμού -θρησκευτικές, κοινωνικές, καλλιτεχνικές- που επιβίωσαν μετά την επιβολή της οθωμανικής κυριαρχίας.
Συνεργάτες είναι οι εξής: ο SIR STEVEN RUNCIMAN, διάσημος μεσαιωνιστής και μελετητής του Βυζαντίου και της Μέσης Ανατολής ο ΣΠΥΡΟΣ ΒΡΥΩΝΗΣ, διευθυντής του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης στο New York University ο JOHN MEYENDORFF , κοσμήτωρ και καθηγητής Πατρολογίας και Εκκλησιαστικής Ιστορίας του St. Vladimir's Orthodox Theological Seminary, και καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Fordham της Νέας Υόρκης η ΑΓΛΑΪΑ-ΝΕΛΛΗ ΚΑΣΔΑΓΛΗ, μέλος του Τμήματος Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Aberdeen, στη Σκωτία ο MILOS VELIMIROVIC, καθηγητής Μουσικής στο Πανεπιστήμιο της Virginia ο ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ, καθηγητής της Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο η ΘΑΛΕΙΑ ΓΚΟΥΜΑ-PETERSON, διευθύντρια του Μουσείου του Κολεγίου Wooster, καθηγήτρια και πρόεδρος του Τμήματος Τέχνης του ίδιου Κολεγίου ο GARY VIKAN, έφορος μεσαιωνικών μνημείων στη Walters Art Gallery της Βαλτιμόρης και έκτακτος καθηγητής στο John Hopkins University και ο JOHN J. YIANNIAS, αναπληρωτής καθηγητής της Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο της Virginia. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)
[...] Κύριο μέλημά μας σ' αυτό το βιβλίο δεν είναι το όνομα που αποδίδεται στην περίοδο που ασχολούμαστε αλλά η ίδια η περίοδος, οι ιδέες και οι πράξεις που κληρονομήθηκαν από την εποχή της βυζαντινής εποχής και κληροδοτήθηκαν στον ορθόδοξο κόσμο έπειτα από την επιβολή της οθωμανικής κυριαρχίας. Στόχος μας δεν ήταν να προσδιορίσουμε τα χρονικά όρια της βυζαντινής παράδοσης ως τη σύγχρονη εποχή (αν και ορισμένα άρθρα αναφέρονται σ' αυτό το θέμα), ούτε να επιχειρήσουμε μια εκτεταμένη επισκόπηση. Η προσοχή μας στράφηκε αναγκαστικά σε έναν περιορισμένο αλλά αρκετά αντιπροσωπευτικό αριθμό θεμάτων, τα όποια, ελπίζουμε, θα βοηθήσουν τον ακριβέστερο καθορισμό ορισμένων όψεων αυτής της παράδοσης.
Οι μελέτες του Steven Runciman, του Σπύρου Βρυώνη, Jr., του Milos Velimirovic, του Χαράλαμπου Μπούρα, του Gary Vikan, της Θάλειας Γκούμα-Peterson και του γράφοντος αποτελούν αναθεωρημένες εκδοχές εργασιών που παρουσιάστηκαν σε συμπόσιο που οργανώθηκε από τον γράφοντα στο Πανεπιστήμιο της Virginia στις 15 και 16 Απριλίου 1988 και που είχε τον τίτλο που τώρα χρησιμοποιείται για το βιβλίο αυτό. Από τις θετικές αντιδράσεις όσων παρακολούθησαν το συμπόσιο έγινε σαφές πως οι εργασίες συγκεντρωμένες θα κάλυπταν ένα κενό στο χώρο της αγγλικής βιβλιογραφίας. Με αυτό το σκεπτικό παρουσιάζονται εδώ, συνοδευμένες από δύο μελέτες που γράφτηκαν ειδικά γι' αυτή την έκδοση από τον John Meyendorff και την Αγλαΐα-Νέλλη Κάσδαγλη.