Βιβλία
- Αρχαία Κείμενα
- Βιογραφίες & Μαρτυρίες
- Γλωσσολογία & Σημειολογία
- Γραμματολογία & Λογοτεχνικό Δοκίμιο
- Γυναίκα - Μητρότητα - Εγκυμοσύνη
- Διατροφή, Βότανα & Υγεία
- Δίκαιο
- Εγκυκλοπαίδειες
- Επιστήμες
- Θρησκείες - Θεολογία
- Ιατρική
- Ιστορία
- Κοινωνιολογία - ΜΜΕ - Δημοσιογραφία
- Λαογραφία - Εθνολογία - Οδοιπορικά - Ταξίδια - Ανακαλύψεις
- Λεξικά
- Λογοτεχνία
- Μαγειρική & Οινολογία
- Μελέτες, Δοκίμια
- Μεταφυσική - Εσωτερισμός - Αναζήτηση
- Ξενόγλωσσα
- Οικονομία - Μάνατζμεντ
- Παιδαγωγική Επιστήμη
- Παιδικά & Νεανικά Βιβλία
- Περιοδικά - Κόμικς - Γελοιογραφίες - Χιούμορ
- Πληροφορική
- Πολιτική - Διεθνείς Σχέσεις
- Συμπληρωματική Ιατρική
- Σχολικά Βιβλία Οργανισμού
- Σχολικά Βοηθήματα
- Ταξιδιωτικοί Οδηγοί & Χάρτες
- Τέχνες
- Τεχνολογία
- Φιλοσοφία - Φιλοσοφικό Δοκίμιο
- Φύση - Περιβάλλον - Οικολογία
- Χόμπυ - Αθλητισμός
- Ψυχολογία - Ψυχιατρική - Ψυχανάλυση
ΗΔΟΝΙΚΕΣ ΓΕΥΣΕΙΣ
κερδίστε 1,91 €
Συνήθως αποστέλλεται εντός 10 εργάσιμων ημερών (προϋπόθεση στοκ προμηθευτή)
Κωδικός είδους : |
006.4170 |
Βάρος : |
0.394 kg |
|
Συγγραφέας : |
Εκδότης : |
|||
Διαστάσεις : |
14x21 |
Εξώφυλλο : |
Μαλακό |
|
Σελίδες : |
253 |
Barcode : |
9789602212578 |
|
ISBN : |
960-221-257-8 |
Ετος κυκλοφορίας : |
2003 |
Περιγραφή
Νεωτερισμός και εξωτισμός στον αιώνα των φώτωνΣτην Ευρώπη του 18ου αιώνα, το εξωτικό καπρίτσιο για τον «καφέ» και τον «ινδιάνικο ζωμό», δηλαδή τη σοκολάτα, είναι σημάδια μιας βαθιάς μεταβολής στη μόδα, το γούστο και τους καλούς τρόπους, που τροφοδοτείται από τις νέες φιλοσοφικές τάσεις και τον όλο εκσυγχρονισμό της κοινωνικής ζωής.
Αξιοποιώντας την εξαιρετική του ευρυμάθεια και την ικανότητά του να ανακαλύπτει κείμενα εποχής και να τα βάζει να «μιλούν», ο Πιέρο Καμπορέζι προσθέτει μ αυτό το βιβλίο ένα νέο, απολαυστικό κεφάλαιο στην ιστορία των νοοτροπιών, του γούστου και του υλικού πολιτισμού. Η κοινωνία εν κινήσει, που ανασυνθέτει μέσα σ αυτές τις σελίδες, βιάζεται να θάψει την κληρονομιά των άγριων καιρών και να επεξεργαστεί τρόπους ζωής πιο ανοιχτούς και ευέλικτους από εκείνους της εποχής του μπαρόκ. Δεν αναμετριούνται όμως μόνο οι εποχές αλλά και τα έθνη: η μοντέρνα γαλλική κουζίνα εισβάλλει παντού και εκτοπίζει όχι χωρίς αντιστάσεις παραδοσιακές μαγειρικές, όπως η ιταλική, πρώτα στους αριστοκρατικούς κύκλους κι έπειτα σε ευρύτερα στρώματα. Το «αναμορφωμένο» γούστο υποδεικνύει τους κανόνες της νέας διατροφής: μια δίαιτα ελαφριά, ορθολογική, από την οποία εξοστρακίζονται τα βαριά μπαχαρικά, τα λιπαρά κρέατα, οι πολύ έντονες γεύσεις (τυρί, κρεμμύδι, σκόρδο ), τα δυνατά αρώματα. Θριαμβεύει μια μαγειρική του ματιού και του πνεύματος μάλλον παρά της γεύσης και του σώματος, η οποία απευθύνεται σε εύστροφα μυαλά και ευαίσθητες, νυχτόβιες ψυχές, σε πλήρη συντονισμό με τη μόδα του λεπτού και του εφαρμοστού ρούχου, την τέχνη της μικρογραφίας ή τις αιθέριες φυτικές μυρωδιές.
Μετάφραση: Τόνια Τσίτσοβιτς
Επιμέλεια: Κώστας Λιβιεράτος