Βιβλία
- Αρχαία Κείμενα
- Βιογραφίες & Μαρτυρίες
- Γλωσσολογία & Σημειολογία
- Γραμματολογία & Λογοτεχνικό Δοκίμιο
- Γυναίκα - Μητρότητα - Εγκυμοσύνη
- Διατροφή, Βότανα & Υγεία
- Δίκαιο
- Εγκυκλοπαίδειες
- Επιστήμες
- Θρησκείες - Θεολογία
- Ιατρική
- Ιστορία
- Κοινωνιολογία - ΜΜΕ - Δημοσιογραφία
- Λαογραφία - Εθνολογία - Οδοιπορικά - Ταξίδια - Ανακαλύψεις
- Λεξικά
- Λογοτεχνία
- Μαγειρική & Οινολογία
- Μελέτες, Δοκίμια
- Μεταφυσική - Εσωτερισμός - Αναζήτηση
- Ξενόγλωσσα
- Οικονομία - Μάνατζμεντ
- Παιδαγωγική Επιστήμη
- Παιδικά & Νεανικά Βιβλία
- Περιοδικά - Κόμικς - Γελοιογραφίες - Χιούμορ
- Πληροφορική
- Πολιτική - Διεθνείς Σχέσεις
- Συμπληρωματική Ιατρική
- Σχολικά Βιβλία Οργανισμού
- Σχολικά Βοηθήματα
- Ταξιδιωτικοί Οδηγοί & Χάρτες
- Τέχνες
- Τεχνολογία
- Φιλοσοφία - Φιλοσοφικό Δοκίμιο
- Φύση - Περιβάλλον - Οικολογία
- Χόμπυ - Αθλητισμός
- Ψυχολογία - Ψυχιατρική - Ψυχανάλυση
Περιγραφή
Η θερμοκρασία είναι, σήμερα, ο πιο σημαντικός παράγοντας στη διαδικασία της οινοποίησης. Σε όλες τις φάσεις δημιουργίας ενός κρασιού, από τη συγκομιδή των σταφυλιών και την παραλαβή της πρώτης ύλης στο οινοποιείο, μέχρι την ωρίμαση, την παλαίωση και τη γευστική δοκιμή του τελικού προϊόντος, απαιτούνται διαφορετικές, διαδοχικές θερμοκρασίες, αρκετά συγκεκριμένες, οι οποίες, μάλιστα, πρέπει να επιτευχθούν κάτω από διαφορετικές κάθε φορά κλιματολογικές συνθήκες.Η μέχρι σήμερα εμπειρική προσέγγιση επίτευξης βέλτιστων θερμοκρασιών έχει δώσει πλέον τη θέση της σε νέες και καινοτόμες οικονομικές και τεχνολογικές λύσεις.
Με αφετηρία την πείρα τους και κάποια συγκεκριμένα εργαλεία που εφηύραν για να προσδιορίσουν τις θερμικές ανάγκες οίνων και κτιρίων (λογισμικά BTC και ΒΑΤΙΜ), οι δύο Γάλλοι συγγραφείς, Ζακ Μπλουέν και Ζαν-Μισέλ Μαρόν, προτείνουν μέσα από το βιβλίο αυτό μια σύνθεση των πιο πρόσφατων εξελίξεων σχετικά με:
- τις επιπτώσεις της θερμοκρασίας στην παραγωγή οίνων,
- τον υπολογισμό των θερμικών αναγκών ενός οινοποιείου,
- τον εξοπλισμό του οινοποιείου και τα εργαλεία παραγωγής, τους εναλλάκτες και τη ρύθμιση της θερμοκρασίας καθ' όλη τη διάρκεια της οινοποίησης,
- τις οικονομικές, περιβαλλοντικές και κανονιστικές πτυχές της θερμοκρασίας (ενεργειακό κόστος, μονώσεις, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κ.ά.).
Σε κάθε περίπτωση, το ζητούμενο είναι ο έλεγχος και η ρύθμιση της θερμοκρασίας με στόχο τη σταθερή παραγωγή καλύτερων κρασιών.
Το βιβλίο αυτό αποτελεί έργο αναφοράς για όλους τους επαγγελματίες του οινικού κλάδου, που βρίσκονται συστηματικά αντιμέτωποι με πρακτικά προβλήματα στο οινοποιείο και ένα εγχειρίδιο οινολογικών πρακτικών για όλους τους φοιτητές οινολογίας.