Βιβλία
- Αρχαία Κείμενα
- Βιογραφίες & Μαρτυρίες
- Γλωσσολογία & Σημειολογία
- Γραμματολογία & Λογοτεχνικό Δοκίμιο
- Γυναίκα - Μητρότητα - Εγκυμοσύνη
- Διατροφή, Βότανα & Υγεία
- Δίκαιο
- Εγκυκλοπαίδειες
- Επιστήμες
- Θρησκείες - Θεολογία
- Ιατρική
- Ιστορία
- Κοινωνιολογία - ΜΜΕ - Δημοσιογραφία
- Λαογραφία - Εθνολογία - Οδοιπορικά - Ταξίδια - Ανακαλύψεις
- Λεξικά
- Λογοτεχνία
- Μαγειρική & Οινολογία
- Μελέτες, Δοκίμια
- Μεταφυσική - Εσωτερισμός - Αναζήτηση
- Ξενόγλωσσα
- Οικονομία - Μάνατζμεντ
- Παιδαγωγική Επιστήμη
- Παιδικά & Νεανικά Βιβλία
- Περιοδικά - Κόμικς - Γελοιογραφίες - Χιούμορ
- Πληροφορική
- Πολιτική - Διεθνείς Σχέσεις
- Συμπληρωματική Ιατρική
- Σχολικά Βιβλία Οργανισμού
- Σχολικά Βοηθήματα
- Ταξιδιωτικοί Οδηγοί & Χάρτες
- Τέχνες
- Τεχνολογία
- Φιλοσοφία - Φιλοσοφικό Δοκίμιο
- Φύση - Περιβάλλον - Οικολογία
- Χόμπυ - Αθλητισμός
- Ψυχολογία - Ψυχιατρική - Ψυχανάλυση
ΡΕΚΒΙΕΜ ΓΙΑ ΜΙΑ ΦΙΛΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΟΛΦ ΓΚΡΑΦ ΦΟΝ ΚΑΛΚΡΟΪΤ
κερδίστε 1,60 €
Διαθέσιμο - Συνήθως αποστέλλεται σε 1 με 5 εργάσιμες ημέρες
Κωδικός είδους : |
049.2053 |
Βάρος : |
0.116 kg |
|
Συγγραφέας : |
Εκδότης : |
|||
Διαστάσεις : |
14x21 |
Εξώφυλλο : |
Μαλακό |
|
Σελίδες : |
74 |
Barcode : |
9789606715860 |
|
ISBN : |
978-960-6715-86-0 |
Ετος κυκλοφορίας : |
2010 |
Περιγραφή
To 1900 o Ράινερ Μαρία Ρίλκε συναντά τη ζωγράφο Πάουλα Μόντερσον-Μπέκερ στην αποικία καλλιτεχνών Βορπσβέντε και συνδέεται αμέσως μαζί της με μια πολύ δυνατή φιλία. Το 1907 η ζωγράφος πεθαίνει απρόσμενα πάνω στη γέννα του πρώτου της παιδιού σε ηλικία μόλις 31 ετών. Ο Ρίλκε θα γράψει γι' αυτήν ένα χρόνο μετά, στο Παρίσι, το Ρέκβιεμ για μια φίλη. Ο ποιητής αναθυμάται, θρηνεί, συνομιλεί με τη νεκρή φίλη, πάνω από όλα όμως στοχάζεται πάνω στα θέματα του θανάτου, της ζωής, της καλλιτεχνικής δημιουργίας, της φιλίας και του έρωτα δημιουργώντας ένα συγκλονιστικό ποιητικό κείμενο.Λίγες μέρες αργότερα, ο Ρίλκε γράφει ένα δεύτερο ρέκβιεμ αφιερωμένο στη μνήμη του νεαρού ποιητή Βολφ Γκραφ φον Κάλκροϊτ, που είχε αυτοκτονήσει δύο χρόνια πριν, και αποστέλλει αμέσως τα δύο κείμενα στον εκδότη του εκφράζοντας την επιθυμία να εκδοθούν μαζί σε έναν μικρό τόμο - επιθυμία που πραγματοποιείται την αμέσως επόμενη χρονιά (1909).
Τα δύο ρέκβιεμ συγκροτούν έναν ποιητικό κύκλο και κατέχουν σημαντική θέση στο έργο του ποιητή, προαναγγέλλοντας τα αριστουργήματα της τελευταίας περιόδου (Ελεγείες του Ντουίνο και Σονέτα στον Ορφέα), αφού εδώ θα βρούμε ήδη πολλές από τις κατασταλαγμένες απόψεις του σχετικά με την κοσμοθεωρία και την ποιητική του, και εν σπέρματι πολλές από τις ιδέες που θα αναπτυχθούν αργότερα.
Η παρούσα έκδοση παρουσιάζει για πρώτη φορά στην ελληνική γλώσσα το εκδοτικό εγχείρημα του 1909. Των δύο ρέκβιεμ προτάσσεται εισαγωγή της Αναστασίας Αντωνοπούλου, που προσφέρει χρήσιμα ερμηνευτικά κλειδιά στον αναγνώστη για την κατανόηση των έργων, καθώς και εικονογράφηση με έργα της Πάουλα Μόντερσον-Μπέκερ.
Εισαγωγή, σχόλια, επιμέλεια μετάφρασης: Αναστασία Αντωνοπούλου
Για να γράψετε την κριτική σας θα πρέπει να συνδεθείτε ως χρήστης συμπληρόνωντας την διπλανή φόρμα.. Ξεχάσατε τον κωδικό; Νέος λογαριασμός; |
|