close
loading...
close
loading...
close
loading...
Εκδόσεις Μαλλιάρης-Παιδεία
Βιβλιοπροτάσεις
Bazaar Βιβλίου
Νέες Κυκλοφορίες
Best Sellers
Top 100

ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΟΡΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ




19,69 € 17,72 €
κερδίστε 1,97 €
Συνήθως αποστέλλεται εντός 10 εργάσιμων ημερών (προϋπόθεση στοκ προμηθευτή)





Κωδικός είδους :
002.2652
Συγγραφέας :
Εκδότης :
Διαστάσεις :
14x21
Εξώφυλλο :
Μαλακό
Σελίδες :
208
Barcode :
9789607990334
ISBN :
9607990331
Ετος κυκλοφορίας :
2000

Περιγραφή

Aπό τις πρώτες κιόλας προσπάθειες που έγιναν προκειμένου να οριστεί το φαινόμενο της τρομοκρατίας κατά τη δεκαετία του 1960, κατέστη σαφές ότι επρόκειτο για ένα έργο που δεν ήταν εύκολο. H διαμόρφωση ορισμού ενός φαινομένου κινητοποιεί διαφορετικά αντανακλαστικά σε κάθε κοινωνία, διαφορετικές σκοπιμότητες σε κάθε κυβερνητική εξουσία και κατ’ αντιστοιχία διαφορετικές θεωρητικές προσεγγίσεις από την ακαδημαϊκή κοινότητα. H πολλαπλασιαστική δυναμική των ζητημάτων που ανακύπτουν από την ανάπτυξη αντιλήψεων και θέσεων καταλήγει στη δημιουργία προβλημάτων που αφορούν την ανάπτυξη κοινής πολιτικής για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Η Μαίρη Μπόση, μέσα από τη μελέτη αυτή, επιχειρεί να καταγράψει την πορεία των θεωρητικών προσεγγίσεων του φαινομένου της τρομοκρατίας και να ανιχνεύσει τους παράγοντες που επηρέασαν και επηρεάζουν την οριοθέτηση του.

Τι είναι η τρομοκρατία και ποιος θεωρείται τρομοκράτης;

Το ερώτημα αυτό κινητοποιεί διαφορετικά αντανακλαστικά σε κάθε κοινωνία, διαφορετικές σκοπιμότητες σε κάθε κυβερνητική εξουσία και διαφορετικές θεωρητικές προσεγγίσεις σε κάθε ακαδημαϊκή κοινότητα. Από τις πρώτες κιόλας προσπάθειες που έγιναν προκειμένου να ορισθεί το φαινόμενο της τρομοκρατίας, κατά τη δεκαετία του 1960, κατέστη σαφές ότι επρόκειτο για ένα έργο που δεν ήταν εύκολο. Το γεγονός ότι η τρομοκρατία αποτελεί αιχμή του δόρατος στην εξωτερική πολιτική της μοναδικής πλέον υπερδύναμης, των Η.Π.Α., επιβάλλει την προσέγγιση του φαινομένου με γνώμονα τους κανόνες που διέπουν τις διεθνείς σχέσεις.

Ειδικό κεφάλαιο του βιβλίου αφιερώνεται στη συγκριτική προσέγγιση της ελληνικής εκδοχής του φαινομένου με την αντίστοιχη ευρωπαϊκή. Οι διαπιστώσεις και τα συμπεράσματα που προκύπτουν, συνθέτουν ένα πλαίσιο χαρακτηριστικών που περιγράφουν τη “μοναδικότητα” της ελληνικής τρομοκρατίας.

Εξετάζονται σημαντικοί παράμετροι, μεταξύ άλλων: η πολιτική βία και τα επαναστατικά κινήματα, η ακροδεξιά τρομοκρατική βία, οι νέες μορφές και τάσεις της τρομοκρατίας, τα όπλα μαζικής καταστροφής. Επίσης επιχειρούνται προσεγγίσεις ορισμού και η ερμηνεία της τρομοκρατικής βίας.

Το έργο της Μαίρης Μπόση, Περί του Ορισμού της Τρομοκρατίας, αποτελεί την πληρέστερη και πιο μεθοδική απόπειρα προσέγγισης στο φαινόμενο της τρομοκρατίας.

Για να γράψετε την κριτική σας θα πρέπει να συνδεθείτε ως χρήστης συμπληρόνωντας την διπλανή φόρμα..

Ξεχάσατε τον κωδικό;
Νέος λογαριασμός;

Χρήστης
Κωδικός