close
loading...
close
loading...
close
loading...
Εκδόσεις Μαλλιάρης-Παιδεία
Βιβλιοπροτάσεις
Bazaar Βιβλίου
Νέες Κυκλοφορίες
Best Sellers
Top 100

ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΠΑΛΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
15,90 € 14,31 €
κερδίστε 1,59 €
Διαθέσιμο - συνήθως αποστέλλεται εντός τριών εργάσιμων ημερών

Κωδικός είδους :
049.1318
Συγγραφέας :
Εκδότης :
Διαστάσεις :
23χ15
Εξώφυλλο :
Μαλακό
Σελίδες :
200
ISBN :
960-8263-63-8
Ετος κυκλοφορίας :
2006

Περιγραφή

Τα βιβλία του ζωντάνεψαν μέσα μου την προπολεμική, κοσμοπολίτικη Θεσσαλονίκη. (Μαρκ Μαζάουερ, άγγλος ιστορικός, στον πρόλογο του βιβλίου του «Θεσσαλονίκη, η πόλη των φαντασμάτων»)

Όλοι μας έχουμε κατά καιρούς ακούσει ή διαβάσει ότι η Θεσσαλονίκη αποτέλεσε «ένα ψηφιδωτό λαών», ένα αμάλγαμα από ανθρώπους διαφορετικής εθνότητας, θρησκείας και μητρικής γλώσσας. Και πράγματι έτσι ήταν, τουλάχιστον μέχρι τη Μικρασιατική Καταστροφή, καθώς μέχρι τότε ο πληθυσμός της πόλης αποτελούνταν από πλήθος εθνοτήτων όπως Έλληνες, Τούρκοι, Εβραίοι, Ρουμάνοι Αρμένιοι, κ.ά. Όμως, από διάφορες ιστορικές συγκυρίες, η συμπρωτεύουσα όχι μόνον αποτέλεσε μοναδικό παράδειγμα συμβίωσης ετερόκλητων πληθυσμιακών ομάδων, αλλά βρέθηκε στο επίκεντρο εξελίξεων καθοριστικής σημασίας όχι μόνο για τη Βαλκανική χερσόνησο αλλά, αν λάβουμε υπ? όψη τη σημασία της πτώσης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ολόκληρης της ανατολικής Μεσογείου. Ο Κώστας Τομανάς με το βιβλίο αυτό επιχειρεί ένα ταξίδι στην παλιά Θεσσαλονίκη, ακριβώς στις εποχές εκείνες που ο ρομαντισμός και η πολυπολιτισμικότητά της αναμειγνύονταν με τη σκιά των επερχόμενων σφοδρών ιστορικών εξελίξεων, στα τέλη δηλαδή του 19ου και τις αρχές του 20ού αι. Με μία ζεστή, σχεδόν στοργική διάθεση και ιδιαίτερο μεράκι εξιστορεί τον τρόπο με τον οποίο η κάθε κοινότητα κατέληξε να κατέχει τη θέση της στην πόλη, γεωγραφικά και πολιτισμικά, κοινωνικά και οικονομικά. Με μια ιδιαίτερη ικανότητα να μεταπηδά από το γενικό στο ειδικό και αποφεύγοντας τον πειρασμό να μπει σε οξεία ιστορική κριτική, δίνει πλήθος περιστατικών της ζωής συγκεκριμένων ανθρώπων της παλιάς Θεσσαλονίκης οι οποίοι με τη συμπεριφορά και τη γενικότερη στάση τους αποτέλεσαν απτά δείγματα των ιδιαίτερων ηθών και συνηθειών των αντίστοιχων κοινωνικών ομάδων που αντιπροσώπευαν. Χαρακτηριστικό των περιγραφών είναι η έντονη γλαφυρότητα, που κάνει την ανάγνωση του βιβλίου όχι μόνον ενημερωτική αλλά και άκρως διασκεδαστική, διανθίζεται δε με φωτογραφίες της εποχής οι οποίες είναι -αν μη τι άλλο- άκρως ε

Επανέκδοση: "Εξάντας", 1992.


Συχνά αγοράζονται μαζί
Συγγραφέας

Τομανάς, Κώστας, 1913-1993

Ο Κώστας Τομανάς γεννήθηκε στην Αθήνα. Τριών χρονών τον έφεραν οι δικοί του στη Θεσσαλονίκη, τη νύχτα της μεγάλης πυρκαγιάς της 5ης Αυγούστου 1917. Μόνιμος έκτοτε κάτοικος Θεσσαλονίκης, φοίτησε στο Γ' Δημοτικό Σχολείο, στο Β' Γυμνάσιο και στη Φυσικομαθηματική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Υπηρέτησε ευσυνείδητα -όπως λένε οι παλιοί του μαθητές- τη φροντιστηριακή εκπαίδευση επί πενήντα χρόνια. Έγραψε και εξέδωσε πολλά φροντιστηριακά βοηθήματα φυσικής και μαθηματικών από το 1943 μέχρι και τη δεκαετία του '70. Δημοσίευσε κείμενά του για τον κινηματογράφο, το θέατρο και την παλιά Θεσσαλονίκη σε περιοδικά και εφημερίδες. Από τα μέσα της δεκαετίας του '70 μέχρι το θάνατό του (τη νύχτα της 26ης προς 27η Οκτωβρίου 1993) συγκέντρωνε υλικό για τη ζωή στην παλιά Θεσσαλονίκη, το κατέγραφε και το υπέβαλε σε έλεγχο. Έχουν εκδοθεί και κυκλοφορούν τα εξής έργα του: "Οι ταβέρνες της παλιάς Θεσσαλονίκης", "Οι κάτοικοι της παλιάς Θεσσαλονίκης", "Οι κινηματογράφοι της παλιάς Θεσσαλονίκης (1895-1944)", "Το θέατρο στην παλιά Θεσσαλονίκη (1872-1944)", "Χρονικό της Θεσσαλονίκης 1875-1920", "Χρονικό της Θεσσαλονίκης 1921-1944", "Οι πλατείες της Θεσσαλονίκης μέχρι το 1944", "Δρόμοι και γειτονιές της Θεσσαλονίκης μέχρι το 1944", "Η καλλιτεχνική κίνηση στην Θεσσαλονίκη (1885-1944)", "Η ζωγραφική στην Θεσσαλονίκη μέχρι το 1944", "Τα σχολεία της Θεσσαλονίκης μέχρι το 1944".