close
loading...
close
loading...
close
loading...
Εκδόσεις Μαλλιάρης-Παιδεία
Βιβλιοπροτάσεις
Bazaar Βιβλίου
Νέες Κυκλοφορίες
Best Sellers
Top 100

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ
34,83 €
Εξαντλημένο

Κωδικός είδους :
012.5828
Βάρος :
0.584 kg
Συγγραφέας :
Εκδότης :
Διαστάσεις :
17χ25
Εξώφυλλο :
Μαλακό
Σελίδες :
310
Barcode :
9789601525471
ISBN :
978-960-15-2547-1
Ετος κυκλοφορίας :
2012

Περιγραφή

1. Η έννοια της Ποινικής Δικονομίας
Α. Ποινική Δικονομία είναι το σύνολο των κανόνων δικαίου που ρυθμίζουν τη διαδικασία που αποσκοπεί στην κατά δικανική μορφή πραγμάτωση του ουσιαστικού ποινικού δικαίου, χάριν και της εμπέδωσης της ειρηνικής έννομης τάξης.
Β. Η ποινική δικονομία προϋποθέτει την ύπαρξη του ουσιαστικού ποινικού δικαίου που καθορίζει ποιες πράξεις είναι εγκλήματα και απειλεί εναντίον τους ποινικές κυρώσεις (ποινές και μέτρα ασφάλειας). Η ποινική δικονομία είναι το λογικά ύστερο και το ουσιαστικό ποινικό δίκαιο το λογικά πρότερο, αφού για να εφαρμοστούν οι κανόνες της ποινικής δικονομίας απαραίτητη προϋπόθεση είναι η πλήρωση μιας ειδικής (αντικειμενικής) υπόστασης ενός εγκλήματος που περιγράφεται στο νόμο, δηλαδή η τέλεση ενός εγκλήματος. Χωρίς ουσιαστικό ποινικό δίκαιο δεν έχει λόγο ύπαρξης η ποινική δικονομία.
Γ. Με βάση τον παραπάνω ορισμό της ποινικής δικονομίας τα χαρακτηριστικά στοιχεία της κατά τον Ν. Ανδρουλάκη, είναι:
α) Η πραγμάτωση του ουσιαστικού ποινικού δικαίου, β) η κατά δικανική μορφή ρύθμιση αυτής της πραγμάτωσης και γ) η εμπέδωση της ειρηνικής έννομης τάξης.
Πράγματι, σκοπός, αποστολή και λειτουργία της ποινικής δικονομίας είναι η κατά δικανική μορφή πραγμάτωση του ουσιαστικού ποινικού δικαίου, αλλά και η εμπέδωση της κοινωνικής ειρήνης. Η πραγμάτωση του ουσιαστικού δικαίου, η τιμώρηση των εγκλημάτων με την εφαρμογή των δευτερευόντων κυρωτικών κανόνων του Ποινικού Κώδικα και των ειδικών ποινικών νόμων, δεν μπορεί, ούτε επιτρέπεται να γίνει από οποιοδήποτε φορέα πολιτειακής εξουσίας, αλλά μόνο από νόμιμα διορισμένα, ταγμένα γι' αυτό το σκοπό κρατικά όργανα, τα οποία παρέχουν εγγυήσεις αμεροληψίας και ασφαλούς κρίσης, που είναι οι δικαστικοί λειτουργοί, και μόνο μετά από την οργανωμένη και πειθαρχημένη μορφή της ποινικής δίκης (Nullum crimen nulla poena sine processu. Κανένα έγκλημα, καμία ποινή χωρίς δίκη.
Έτσι, το άρθρο 96 § 1 του Συντάγματος ορίζει ότι: "Στα τακτικά ποινικά δικαστήρια ανήκει η τιμωρία των εγκλημάτων και η λήψη όλων των μέτρων που προβλέπουν οι ποινικοί νόμοι". Η δράση του δικαστή σε μία Πολιτεία, που θέλει να λέγεται δημοκρατική, πρέπει να έχει μία "λογική δεσμέυση". Τη δέσμευση αυτή του δικαστηρίου την επιτυγχάνουν οι "δικονομικοί τύποι", δηλαδή διατυπώσεις που πρέπει να τηρηθούν για την έγκυρη ενέργεια μιας δικονομικής πράξης. Τέτοιοι δικονομικοί τύποι, που αποτελούν φραγμούς στη δικαστική αυθαιρεσία και εγγυήσεις των ατομικών δικαιωμάτων του πολίτη, είναι οι διατυπώσεις που αφορούν το "δικαίωμα ακρόασης" του κατηγορουμένου από τα δικαστικά όργανα (βλ. άρθρα 20 Συντ., 333 §§ 2, 3, 369, 170 2, 171 ΚΠΔ), τη διαδικασία σύλληψης του κατηγορουμένου (άρθρο 276 ΚΠΔ), την προσαγωγή του στον αρμόδιο εισαγγελέα (άρθρο 279), την κατ' οίκον έρευνα! (άρθρα 253 επ.), διατάξεις που αναφέρονται στις προθεσμίες που υπάρχουν και που πρέπει να τηρηθούν για την ενέργεια μιας διαδικαστικής πράξης ή που αναφέρονται στο περιεχόμενο ορισμένων εγγράφων της ποινικής δίωξης (π.χ. κλητηρίου θεσπίσματος ή κλήσης, άρθρο 321), κ.λπ.
Όπως παρατηρεί ο Ν. Ανδρουλάκης, οι δικονομικοί τύποι επιβραδύνουν και δυσχεραίνουν μεν την ανακάλυψη και τιμώρηση των δραστών, αλλά είναι απαραίτητοι για την προστασία του κατηγορουμένου με την εξασφάλιση σ' αυτόν όλων των μέσων για να αποδείξει την αθωότητά του (προστατευτικοί τύποι).
Το τρίτο στοιχείο του ορισμού της ποινικής δικονομίας, η εμπέδωση της κοινωνικής ειρήνης, μαζί με τα άλλα δύο στοιχεία (α) καταπολέμηση του εγκλήματος (πραγμάτωση του ουσιαστικού ποινικού δικαίου) και (β) προστασία των ατομικών δικαιωμάτων του κατηγορουμένου πολίτη (δικανική μορφή), πρέπει να λαμβάνεται υπόψη για τη διαμόρφωση και περάτωση της δίκης. Η ποινική δίκη δεν πρέπει να έχει τη μορφή μιας διαδικασίας που ποτέ δεν τελειώνει. Πρέπει να περατώνεται οριστικά όταν το δικαστήριο εκδώσει απόφαση με την οποία θα αποκαθιστά την κοινωνική ειρήνη που προσβλήθηκε με την πράξη του κατηγορουμένου (δεδικασμένο). [...] (Από την εισαγωγή της έκδοσης)